Kaizen

A blog címe és az Önök által legtöbbet keresett szó a kaizen. Ezért gondoltam kicsit tovább részletezem az itt található, nagyon alapvető infiormációkat.

Először is a szó maga. A kaizen tulajdonképpen összetett szó, a kai és a zen szavakból képződik. Több fordítással is találkoztam már, az egyik szerint a kai jelenti a folyamatosságot, a zen a javítást. A másik szerint a kai a változást, a zen a jót, vagy jobbat jelent. Miközben bizonyos források szerint ezt a szót kínaiul “gai san”-nak ejtve is ugyanarról beszélünk, mégpedig a gai jelenti a javító tevékenységet, a san pedig egy, nem egyéneknek hanem csoportnak, társadalomnak hasznos dolgot takar.

A kaizen egy, a vállalati kultúrában alapvető helyet betöltő filozófia, nem eszköz. Lényege, hogy

  • belássuk tévedéseinket, hibáinkat és
  • ezek kiküszöbölésével jobban, hatékonyabban végezzük munkánkat.

A kaizen egy olyan folyamatorientált gondolkodásmód, amely elismeri az emberek erőfeszítéseit és elsősorban a hibára koncentrál, nem annak elkövetőjére. A hiba kijavítását kis lépésekben segíti elő, kihasználva az emberek tudását, tapasztalatát.

A kaizent érdemes három, egymásra épülő lépésben végezni:

manual work kaizen Célunk a meglevő eszközökkel a lehető legjobban, leghatékonyabban dolgozni. Nem újabb, drágább eszkzöket tervezünk , hanem megpróbáljuk a meglevőket (pl. két kezünket, fejünket, lábunkat) máshogy alkalmazva elérni céljainkat. Ha új és modern eszközöket veszünk, az hajlamossá tesz minket arra, hogy az egyes tevékenységek átgondolása helyett a technikát részesítsük előnyben.
equipment kaizen Ha már minden lehetőséget kimerítettünk a meglevő eszközökkel, akkor újak vásárlása helyett gondoljuk át, kisebb átalakításokkal még mire képesek jelenlegi eszközeink. Ehhez nagyon jól kell ismerni az eszközöket, gépeket, hiszen csak akkor tudunk ilyen gondolatokkal foglalkozni. Nagyon modern gépekhez kevesen értenek, egyszerűbbekhez többen. Az a munkatárs lesz képes a legtöbb átépítési, fejlesztési ötletet hozni, aki a manual work kaizen tevékenységeknek is aktív résztvevője volt, hiszen csak úgy ismerhette meg a folyamatot és az eszközöket a legjobban.
Az ilyen tevékenységhez elengedhetetlen a megfelelő eszközök tervezése is, hiszen nem valószínű, hogy a boltban a polcról leemelt eszjözökkel ez a tevékenység végrehajtható. Ez mutatja azt is, mennyire áthetja ez a gondolkodás egy termék életciklusát a tervezéstől a kifutásig.
process kaizen Ha már rendelkezünk a megfelelő eszközökkel, azokat olyan sorrendben kell alkalmazni, hogy az valóban egy folyamat legyen, veszteségek nélkül. A folyamatban található eszközökkel kell a minőséget előállítani, nem pedig a folyamat végén azt valamilyen módon (mintavételezés, mérések, laborok, emberek) biztosítani.

A kaizen a mindennapok része (kell hogy legyen). Az azonban nem várható el senkitól sem, hogy egy oktatás után rögtön kaizen-minded legyen, ezért az első időkben célszerű problémaorientált un. kaizen workshopokat szervezni. Javaslom, hogy egy adott probléma megoldására szervezzék össze az összes érintettet és intenzív, legfeljebb 1 hetes workshoppal érjék el a kívánt eredményt. A workshopot bárhogy nevezhetik, ahogy az Önök vállalti kultúrája engedi, ne gondolkozzanak azon, most vajon tényleg kaizen-e a workshop vagy sem. Japán tanácsadóktól sok minden más mellett azt is megtanultam, hogy nem okoskodni, hanem dolgozni kell és sokszor elegendő a 80%-os bizonyosság is, a rutin majd jön a gyakorlatból (nevezhetjük ezeket try-and-error és quick-and-dirty módszertanoknak is).