A jó, a rossz és a csúf

Néha nagy emberek is követnek el hibát. Michael Ballé sem kivétel azt hiszem. Írt egy cikket arról,hogy nincs jó lean tanácsadó és ez sok szakembernél leverte a lécet. Persze lehet, hogy az egész cikk egy merő vicc, irónia. Ha nem, akkor merészség véleményem szerint azzal indítani, miszerint

There are no good lean consultants.

Egy amerikai tábornok mondta egyszer azt a csúnyát, hogy csak a halott indián a jó indián, nem is igazán kedvelték érte azok, akik sokkal előbb felfedezték a földrészt, mint azok, akiket ez a tábornok képviselt. Így – bár a párhuzam kicsit sántítós – most ezért Balléra is mérgesek páran szerintem. Talán az általánosítás miatt, mert egészen biztos vagyok benne, hogy sokan, akik tanácsadónak nevezik magukat, többet tesznek annál, miszerint

Solve a problem for you. They investigate through audits, benchmarks, analysis, to come up with a diagnostic and then recommendations, mostly in the form of a report.
Get productivity out of your teamsThey use work improvement methodologies, essentially Taylorism, to implement more productive processes.

Persze mindent lehet fokozni, mivel Ballé bedobja a “sensei” fogalmát a cikkbe. Azt állítja, hogy a lean nem tanácsadókkal, hanem senseiekkel dolgozik. A fene tudja, én például sohasem neveztem magam annak, és erre van egy alapos okom: senseinek nem én nevezem ki magam, hanem annak tartanak mások, ha megérdemlem. Ballé is érzi, hogy ez vékony jég, mivel fel is veti az alapkérdést:

how can you tell a good sensei from a bad one?

Bezony. Pont itt a lényeg szerintem. Már hogy az a fontos, hogy az ügyfél kit tart jónak, nem az, hogy milyen cimkét akasztgatunk az illetőre. Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy kivel dolgozik együtt, milyen célok érdekében, milyen módszerrel. Mindkét oldalon. Példának okáért vegyük Peter Druckert. Ő szerintem azért egy eléggé elfogadott ember, erre mit ír róla az Enciklopédia:

Peter Ferdinand Drucker … was an Austrian-born American management consultant,…

Na tessék, tanácsadó.  Én megnéztem a LinkedIn profilját Ballénak és mit ír ki a neve alatt kicsit balra:

Management Consulting

Azért ez elég vicces. A cikk végén (és talán már a közepén is) Ballé még odaszúr a professzoroknak is, miközben belőlük is lehet találni szerintem kicsit szenszeiesebbet és konzultingosabbat is, ha nagyon körülnézünk. És persze olyat is, akit imád a diákok egyik fele, mert pl. megszeretteti velük a tantárgyat. Miközben a másik felük meg utálja, mert keményen számon kér. A világ bonyolult.

Kapott is azért Ballé hideget-meleget a cikk miatt, érdemes a kommenteket is elolvasni.

Ui: az egyik kommentben említik a csirke és a tojás problémát, és hogy kicsit enyhítsek a potenciális feszültségen, íme a dilemma egy kicsit más tálalásban:

Ül az pszichológusnál a váróban a csirke és a tojás.

Kilép az asszisztens a váróba, és megkérdi: Na, ki volt előbb?

Mire a válasz: na elmész ám te a fenébe…!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*