A minőségi idő

Azt hiszem, hogy nem én vagyok az első, aki találkozott azzal a kérdéssel miszerint a vezetőnek mennyi időt kell a leannel töltenie. A következő erről a sommás véleményem:

A leannel egy percet sem. Az emberekkel kell foglalkoznia.

Ha az lenne a vezető következő kérdése, hogy mennyit kell naponta az emberekkel foglalkoznia, azt sem akarom én megmondani. Helyette a következő kérdéseim lennének a teljesség igénye nélkül:

  • Mi az a változás, amit látni szeretne? Van-e valami terve arra, hogyan éri ezt el?
  • Hol tartanak most? Milyen mesze vannak a céltól?
  • Milyen szerepet lát saját maga részére? Hogyan lesz ő a változás, amit szeretne látni, hogy egy klasszikust idézzek.
  • Mennyit tölt ma az embereivel? Mire elég ez ma? Elég ez arra a változásra, amit látni szeretne?

Annak természetesen nagyon örülnék, hogy rákérdezett a napi mennyiségre, mert ez egy jó gondolat. Valahova oda kellene eljutni a közös gondolkodásban, hogy a vezető készít a maga számára egy amolyan standard napi munkarendet és elkezd az alapján dolgozni. Aztán hetente ránéz egyedül vagy segítséggel és kiértékeli, hogy ennyi és ennyi volt és ezzel ide és oda jutottam. Elégedett vagyok vagy sem. Ilyen egyszerű, nem rakétatudomány. Nem kell hozzá “tanácsadó” sem. Egy olyan ember kell hozzá, akiben a vezető megbízik, akiről tudja, hogy a megfelelő távolságból tudja őt és a problémát szemlélni. Tud jókat kérdezni és segít megtalálni a válaszokat, de nem dolgozik a vezető helyett.

Van a végére még egy gondolatom: úgy tudom, hogy a szűlők és a gyermekek esetében az a mondás, hogy nem az együttt töltött idő mennyisége, inkább a minősége a fontos. Nincs ez másképpen a vezetők esetében sem. El lehet tölteni egy órát a munkatársakkal úgy, hogy földig rombolom a motivációjukat és van nagyon értékes 15 perc is.

“Elképesztő egyedi és titkos fegyvered van tehát arra, hogy kiemelkedj a vezetői mezőnyből, segíts a munkatársaidnak a fejlődésben, egyúttal hozzájárulj a motivációs szintjük emelkedéséhez: foglalkozz velük! Szánj rájuk időt! Beszélgessetek! Hallgasd meg, hogy érzi magát, mi hozza lázba, merre van neki az előre! Tegyél fel értelmes kérdéseket, hogy tisztában lássa a jelen helyzetet és a kívánt jövőképet! Ha igényli és van ötleted, mutass neki lehetőségeket a tanulásra! Fordítsátok át az ötleteket konkrét tennivalókra, és kövessétek nyomon a haladást!

Továbbra is azt mondom, hogy az emberek vezetésének területén minimális energiabefektetés elegendő ahhoz, hogy az átlagból masszívan ki tudj tűnni.” (Tudatos Vezetés blog)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*