To make a difference

Akik már régóta követik figyelemmel a Holden (és korábban a Kaizen) blogot, azok tudják, hogy mennyire nem szeretem a klasszikus lean oktatásokban, tanácsadási modellekben a veszteségek hangsúlyozását. Én kifejezetten “értékpárti” vagyok, és azt látom magam körül, hogy mára elég sok ember tudja felsorolni a mittudoménhány kategóriába sorolt akárhány veszteségfajtát. Nem rossz ez, mert valahol ez is fontos, de. Azon emberek közül, akikkel én beszéltem, találkoztam nagyon soknak, közel az összesnek komoly gondja volt akkor, amikor ügyfélértékeket kellett meghatároznia. Miközben mind hangsúlyozta, hogy a lean az maga az ügyfélértékre koncentrálás, és így tovább. Érzek ebben némi ellentmondást.

Ha tovább haladuk a lean módszertanban, nagyon az elején ott van az is, hogy mérőszám. Hogy legyen KPI, Kennzahl, akármi. És hogy legyen a táblán és hogy legyen aktuális és hogy beszéljünk róla, ha nem annyi, amennyi. Hogy legyünk hatékonyak, eredményesek, ügyesek. Ez fontos. De ha nem is tudjuk, hogy pontosan mi is kell az ügyfélnek, akkor minek vesztegetjük ezzel az időnket? Ha nem tudjuk mi kell az ügyfélnek, akkor nem is tudjuk potnosan mi az a probléma, amit meg akarunk oldani vagy el akarunk kerülni. Ezzel azt szeretném ismét hangsúlyozni, hogy tessék először azon gondolkodni, mi az ügyfél számára a fontos, nem azon, hogyan fognak méricskélni. Az majd utána kell.

Meggyőződésem továbbra is, hogy ha tisztában vagyunk azzal, hogy hova szeretnénk eljutni, mit akarnak ügyfeleink (beleértve a tulajdonost is, mint speciális ügyfelet), és azt is tudjuk, hogyan kell azt nekünk előállítani, szolgáltatni, akkor bátran rámondhatjuk mindenre, ami az értékteremtésben minket akadályoz, hogy veszteség, és meg kell szüntetnünk. Akár kategóriákba is oszthatjuk mindazt, ami akadályoz, ha az segít.

“What would happen if you created something noteworthy and worried about scale only after you’ve figured out how to make a difference?” (S.G.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*