A bingo módszer

Mostanában elhanyagoltam mások blogjait, ezért ismét felnyitottam a jó öreg blogolvasómat (tényleg ez a neve, The Old Reader) ahol rögtön szembejött velem Seth Godin és az ő gondolatai. Nem meglepő módon, azonnal találtam valamit, ami pont mintha nekem szólna.

Munkahelyemen az történt/történik, hogy egy bizonyos témában néhányan (kollégák a világ minden részéről) azt gondolják, hog én amolyan Service centerként funkcionálok bizonyos kérdésekben. Ezért aztán ha van egy problémájuk, azonnal, gondolkodás nélkül levélbe foglalják és elküldik nekem. Én alapvetően rendes ember vagyok, így hiszek az ilyen leveleknek, és megpróbálok segíteni. A gond az, hogy az esetek jelentős számában az derül ki, hogy nem nálunk pattog a labda,  hanem a feladónál. Ami azt okozza, hogy

  • megy az időm a levél megértésével (esetleg további kérdések feltevése, megértése, információk továbbítása megoldó csoportoknak)
  • a megoldó csoportok ideje is megy a “probléma” megoldásával, hogy aztán 95%-ban kiderüljön, hogy nem tudják megoldani, mert nem ők a felelősek érte. Maga az ügyfél, a kérdező tudja megoldani, házon belül. Megy az idő azzal is, hogy ezt nekem megírják és én ezt megírom az eredeti feladónak. Ami szerintem veszteség…

Ha történik ilyesmi Önöknél is, a következőket javaslom: használják pl. Seth Godin ötletét, a problémamegoldó bingót. A szabályok rém egyszerűek: mielőtt nekiugranak valakinek egy kéréssel, kérdéssel, rajzoljanak (vagy nyomtassanak) maguknak egy 5×5-ös táblázatot. A táblázat fölé írják fel a problémát, merengjenek el rajta, fordítsanak időt a megfogalmazásra, nem hajt a tatár 😀 Majd kezdjék el kitölteni a bingót a miértekkel és a válaszokkal, hogy a végén valami ilyesmi készüljön:

https://4.bp.blogspot.com/_ilVgx1VRxIY/SlLnm61ApQI/AAAAAAAAAKI/e81NW3lyYRc/s400/5-why4.png

(forrás)

Bizony, ez a jó öreg 5 miért egy kicsit más tálalásban. A végén, amikor ráébrednek arra, hogy pontosan mi is a probléma és kihez kell fordulniuk, két dolog történhet egyszerre: kiálthatnak egy bingót (modern heureka :D) és sokkal jobb és egyszerűbb, könnyebben megoldható kéréssel, problémával fordulhatnak ahhoz, aki tényleg tud segíteni.

Arra szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy ez a fajta bingó is nagyon függővé tehet ám bárkit 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*