Minden, amit az iskolában megtanulhatunk

Van egy könyv a lean szakirodalomban, ami az iskolában (pontosabban az első osztályban) megtanulható leanről szól.  A szerzőt szívesen meghívnám a magyar oktatásba és megkérdezném, hogy erről ugyan mi okosat tudna írni.

Egy sorozat olvasható a HR Portal oldalon Ligeti Györgytől és csak azért lett ebből bejegyzés, mert pár dolognak mi is elszenvedő alanyai lettünk. Azt hiszem, hogy ezzel nem nagyon vagyunk egyedül, de nézzük az egyes írásokat.

Az első a reggeli kezdésről és a beérésről szól. Ez egy eléggé agyonkutatott téma, nem csak az iskolák, de a munkahelyek esetében is. A kettő nem független egymástól, mivel a világ boldogabbik felén a szülő elviszi a gyermeket suliba, majd elmegy dolgozni. Mifelénk 7:30-kor lehet egyáltalán bemenni a suliba ill. felmenni az osztályba, a cikkben leírt “késésekről” nem tudok. Ami tetszik, arról már azt hiszem írtam: 4 szárnyas ajtó van a suli elején, de ebből csak vásár- és ünnepnapokon nyitnak meg egynél többet, így a gyerekek már egészen kis korban megismerkednek a szűk keresztmetszet és a sorban állási modellek problematikájával és pszichológiájával. Az udvariasságról nem is beszélve.

A második cikk a szabályokról, a példamutatásról és a következetességről szól. Ezt mi a következők szerint éltük át:

Tanár kedden: jövő hétfőre legyen mindenkinek dolgozatfüzete, akinek nem lesz, az egyest kap.
Tanár a hétfői napon: nem baj, ha valakinek nincs, úgysem füzetbe írjuk a dolgozatot.

Ebben a cikkben olvastam a kedvenc mondatomat:

Ha pedig rátekintünk a magyar gazdaságra, a munkahelyekre, vagy akár közterületeink állapotára, akkor belenézhetünk a közoktatás szemei közé: az első injekció ugyanis ott éri az embert munkakultúrából, időgazdálkodásból vagy folyamatmenedzsmentből.

A harmadik cikk is fontos téma: a házi feladat, főleg a hétvégi. Az említett “tanítsuk a gyermeket, hogy vigye haza a munkát” még nem is jutott eddig eszembe… De azt mindig_nagyon_szerettem, amikor fáradt gyermekemmel tanultunk mi, fáradt szülők késő délután vagy kora este. Vagy éppen vasárnap délután (mikor máskor? gondolom a jó gyakorlat a rögtön péntek délután de legkésőbb szombat reggel…). Biztosan van olyan szakirodalom, ami szerint erre szükség van.

A negyedik cikkről nem tudok nyilatkozni, mert mi hamar rájöttünk, kivel lehet és kivel nem szabad tegeződni. Ha tényleg létezik központi utasítás, azon sem lepődnék meg, mifelénk egyre inkább divat megint a központi utasítás. Mintha lenne egy romantikus vonzódásunk ahhoz, hogy középkorú férfiak mondják meg az egész országnak, hogy mikor kel fel a nap…

Az utolsó cikkben leírtakról nekem nem is a zsarolhatóság  jut eszembe, hanem az a nagyon is jellemző probléma, hogy

a) a felelőst keressük, nem a probléma okát (mert utóbbi sokkal macerásabb, lassabb),

b) ha nem találjuk meg a felelőst (mert még keresni sem tudunk vagy mert a csapat összetart és nem dobja fel az illetőt), akkor kollektív büntetést alkalmazunk (mert lusták és képzetlenek vagyunk, de hatalommal rendelkezünk), és persze nem keressük az okokat,

c) ha megtaláljuk, akkor sokszor a körülmények gondos feltárása nélkül látványosan és keményen büntetjük (pl. a szülő berendelése szülőire, kihívása és a többi szülő előtti megszégyenítése). Mert csak. És mert megtehetjük.

És ezzel vissza is kanyarodtunk a már idézett mondásig:

Ha pedig rátekintünk a magyar gazdaságra, a munkahelyekre, vagy akár közterületeink állapotára, akkor belenézhetünk a közoktatás szemei közé: az első injekció ugyanis ott éri az embert munkakultúrából, időgazdálkodásból vagy folyamatmenedzsmentből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*