Nincsország

Ülünk a Balaton partján egy négy csillagos hotel éttermében egy szép júniusi napon. Ebédelünk, amit nem tesz egyszerűvé, hogy az asztal nagy mértékben billeg. Gondolom az 5. csillag az, amivel  a rövidebb láb megtoldható lenne. Kicsit hitetlenkedem, mert valaki odarakta az asztalt és megterített rá, nem igaz, hogy nem vette észre a billegést…. Az ebéd nem különösen finom szerintem, legfeljebb 3 csillagos, de a végén jön a feketeleves: egyikünk jégkrémet kérne. Az nincs, mondja a fiatal pincér hölgy. Van az, mondja mögötte egy idősebb pincér, a wellness részlegben lehet venni, át kell menni oda. Talán az 5. csillagtól lehetne arra számítani, hogy hoznak az ügyfélnek olyan jégkrémet, fagyit, amit kér. Nincsország, ez jutott eszembe, ahogy ott ültem és néztem, hallgattam a beszélgetést.

Sok minden nincs már ebben az országban, de legalábbis erősen fogyóban van. A billegést észrevevő és intézkedő ember, az asztal lábát megjavító ember, a rendes ebédet kitaláló és megfőző ember, az azt felszolgáló ember, a használt tányérokat a svédasztalos ebéd közben begyűjtő ember, a fagylalt rendelést felvevő ember. Vagy éppen a napozóágy eltörött lábát megjavító ember, és a távozó  vendéggel normálisan kommunikáló ember. Mert ezek sincsenek, ahogy később kiderült. Nem akarok általánosítani, hiszen ez csak egy élmény, de a hírek a Balaton környéki munkaerőhiányról igaznak tűnnek. Az igazán szomorú szerintem nem is az, hogy van vagy nincs ember, hanem az, hogy aki maradt, az sem tudja mi az a szolgáltatás minőség. Nem tanítja már meg neki senki. Vagy az is kiment nyugatra, aki még taníthatná (de nem, mert mi Dévai Zolival még itt vagyunk), vagy már erre sincs pénz és akarat. Ezen az egészen egyébként az, hogy az eset idején még nem kezdődött el a főszezon, szerintem semmit sem változtat. Az ügyfél, a vendég az mindig vendég, mindig ugyanúgy kell szeretni és tisztelni.

Remélem, hogy azért olyan ember még marad, aki észreveszi és szóvá teszi azt, ami nincs (persze, hogy :)). És olyan, akinek van ötlete arra, hogyan legyenek ezek a dolgok ismét (ilyen is van még :)). Mert ha majd ők is elmennek, akkor az utolsó tényleg lekapcsolhatja a villanyt  mert nem lesz itt már semmi látnivaló…

A kép a cikk felett az Index.hu Mindeközben oldaláról származik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*