Garantált alapjövedelem

Nem tudom, hányan tudják Önök közül, de kísérleteket folytatnak a világban többfelé arról, hogy eldöntsék

“az alapjövedelem vajon visszatartaná-e az embereket a munkától, vagy éppen ellenkezőleg, csak még motiváltabbá tenne mindenkit.” (444.hu)

Mert az alap feltevés, hogy ha van pénz csak úgy, ahogy víz van a csapból, akkor bizony nem dolgoznánk. Van erről egy véleményem, de megvárom a kísérletek eredményeit, hátha okosabbak leszünk. Ami érdekes ebben a témakörben az, hogy mit jelent az alapjövedelem a vállalatok számára. Azt olvasom, hogy a legtöbb modellben az alapjövedelem csak az alapszükségletekhez elég, akinek ezen felül egyéb álmai vannak, az bizony meg kell hogy dolgozzon érte. A kérdés, ami engem érdekel most inkább az, hogy megváltozik-e a munkavállaló és a munkaadó kapcsolata az alapjövedelem megjelenésével. Más lesz-e a pályázó viselkedése, ha nincs annyira rászorulva az állásra? Amire lehet, nem is jelentkezne, ha nem kellene annyira a pénz. Ami mit is jelent? Azt, hogy az alapjövedelem mellett esetleg megteheti, hogy csak olyan állásokra jelentkezik az ember, ami érdekli. Ez azért szerintem kihívások elé állítja majd a cégeket a munkaerő keresési folyamat során (pl. munkahelyek kialakítása, munkahely tartalmának meghatározása, álláshirdetés megírása). Ahogy változásokat okozhat abban is, ahogy a vállalat, a vezetők és a munkatársak együttműködnek. A fiatalokról amúgy is azt mondják, hogy elegendően erős jövőkép, kihívások, érdekes feladatok nélkül hamar odébb állnak. Mi lesz akkor, ha más generációk is csatlakoznak majd ehhez a “mozgalomhoz”, mert az alapjövedelem bátorságot ad nekik. Ha a fizetés már nem lesz annyira fontos, akkor talán lépünk felfelé a Maslow-piramison is. A vállalatok akkor gondolom komolyabban veszik majd mindazt, amit ma inkább a blogokon, szakmai portálokon, konferenciákon hall az ember arról, mit is jelent a modern vezetés, vagy a modern HR.

One thought on “Garantált alapjövedelem

 1. 20+ országban tesztelték különböző verzióit a garantált alapjövedelemnek, Kanadától Anglián keresztül afrikai országokig.

  Tanulságok:
  – foglalkoztatás nőtt
  – több kisvállalkozás indult
  – általános szociális fejlődés a kísérleti településeken

  Érdekes módon amikor az emberek nem félnek attól, hogy nem jut kenyérre, lelkesen vállalkoznak. A siker arány nem lesz jobb persze, viszont van lehetőség arra, hogy addig faragja az üzletet amíg megtalálja a megfelelőt.

  Voltak olyanok akik csak ültek a kanapén boldogan a pénzzel? Persze, ilyen ember mindig van. Viszont a többségnél előjött a Maslow piramis teteje. Amikor nem a napi megélhetés a megoldandó probléma, akkor eljön a lehetőség az önkiteljesítésre.

  Hogy miért állították le mégis, Kanadában ha jól emlékszem 7 év után például?
  Mert az emberek “tudják”, hogy az alapjövedelem lustaságra vezet. A tények ugye nem számítanak, amit “tudunk”, hát azt tudjuk.
  Na meg a konzervatív kormányok sosem szerették, ha a társadalom fejlődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*