A jelenállapot leírása

A jövőbeli, elérendő állapot (magyarul a future state vagy a target condition) minden magára valamit is adó lean projekt fontos eleme. El kell képzelni, le kell írni, hova akarunk eljutni. Álmodozni, tervezni tudunk, ezzel nagyon nem szokott probléma lenni. Annál érdekesebb viszont a jelenállapot leírása (mert még mindig azt gondolom, hogy legalább olyan fontos honnan jöttünk, mint az, hogy hová tartunk. Ha nem fontosabb…).

Ha nem egy adott folyamatról, hanem egy szervezetről van szó (pl. stratégiaalkotás zajlik), akkor általában a jelenállapot nem minden részlete írható le mérőszámokkal. A folyamatban részt vevők mindegyike máshogyan írja le a jelenállapotot, mert más részleteket talál fontosnak, más dolgokat ismer. Jó ez így, de ebből nehéz tovább dolgozni, így érdemes erre a feladatra egy modellt alkalmazni. Ennek legalább a következő elemeket célszerű tartalmaznia:

Emberek: hogyan motiváljuk, hogyan támogatjuk őket és hogyan mérjük a teljesítményt, a fejlődést

Szabályok: mennyi szabályunk van, milyenek, milyen nehéz betartani/követni azokat és mit teszünk ha ez nem sikerül

Megfelelőség (compliance): szabályaink vannak, amelyeket követünk vagy inkább szerencsénk van (volt eddig)

Irányítás: milyen mérőszámaink, mérési módszereink, döntési folyamataink vannak

Folyamatok: standardjaink, folyamatfejlesztési tevékenységeink, folyamataink dokumentációja

Technológia: milyen technológiákat használunk, hol, hogyan

A sorrend szerintem nem igazán lényeges. Fontosabb ennél, hogy minden kérdést feltegyünk és mindre őszintén válaszoljunk és aztán vessük össze, melyikünk mit gondolt az egyes elemekről. Azt se felejtsük el, hogy ha nincsenek adatok (mert nincsenek mérőszámok), attól még megtörtént események vannak, és tapasztalataim alapján bizonyítékokat sem nehéz találni, ha keresni akar az ember.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*