Léhűtés

Pl.: kitalálnak mindenféle felesleges szabványt (ISO, biztonsági, 5S és japán társai), aztán létrehozzák az ezeket felügyelő szerveket, etc, etc, majd a cégeknél is kell egy csomó léhűtő erre a célra. Sajnálom őket kicsit, mert kemény munka ez, csak hát többnyire értelmetlen. Na, ezekre gondoltam. 🙂 Mi másért lenne, ha nem azért, hogy legyen aki fogyasszon? 🙂

A fenti idézet egy komment, ami 444.hu egyik (az otthonteremtési támogatásról szóló) cikkéhez érkezett. Előzményként elmondanám, hogy a kiváltó ok a fenti véleményre az volt, hogy a gépek szép lassan átveszik az emberek helyét a termelésben, miközben egy rakás “felesleges” munkakör születik csak azért, hogy legyenek fogyasztók a rendszerben (a kommentelők “kamudiplomás hölgyikék excelkitöltő versenyé“-nek nevezték a dolgot). “Egy csomó “kreatív” munka ilyen. Csak csicsázza, “szebbé teszi” a világot, de igazából nincs szükség rá.” írta egy másik. Gondolom ez utóbbi kolléga azért szereti, ha az ő telefonja, autója, lakása, ruhája eltér a többiekétől, szereti, ha egyedi módon szolgálják ki, végül is ő az ügyfél!

Visszatérve a felesleges szabványokra és a léhűtőkre. Eltekintve attól, hogy az 5S nem szabvány, a felsorolás roppant érdekes, főleg ha a kommentelő későbbi, több oktatást, műveltséget kívánó hozzászólásával együtt szemlélem. Ha az ember végig gondolja a dolgot, akkor az ISO hozzásegíti a céget a szabványosított működéshez (legalább valamilyen szinten, több, mintha semmi sem lenne), a biztonsági szabványok az ember egészségét, életét és tulajdonát védik, az “5S és japán társai” pedig a kényelmes és eredményes munkavégzéshez segítik hozzá a cég munkatársait. Feltéve, ha a szakemberek, akik ezen szabványokat képviselik, és a vezetők, akik az alkalmazásról döntenek, a megfelelő módon állnak hozzá a dologhoz. Mert gyanítom, hogy a hozzászólást író felhasználónak nincsenek túl jó tapasztalatai a felsorolt témakörökben, amiben azért van, lehet szerepe az egyes szakembereknek és a vezetőknek is.

One thought on “Léhűtés

  1. “…és a vezetők, akik az alkalmazásról döntenek, a megfelelő módon állnak hozzá a dologhoz. Mert gyanítom, hogy a hozzászólást író felhasználónak nincsenek túl jó tapasztalatai a felsorolt témakörökben, amiben azért van, lehet szerepe az egyes szakembereknek és a vezetőknek is.”

    A legjobb szándékú és legértelmesebb főnökök is tudnak néha öngólt rúgni magyarázatok és motiváció terén, de az igazi nagy arcok azért keményen és komolyból tolják. A legnagyobb királyság, amikor azzal hajtják el a szegény droidot, aki valami összefüggést, magyarázatot keres, netán szeretné kicsit átfogóbban látni az adott kérdést, hogy “ezt neked nem kell értened, csak csinájjad meg”. Ha történetesen a fenti szerencsétlen kommentelő is ilyesfajta dolgokba fut bele, simán meg tudom érteni, hogy nem őszinte a mosolya. :/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*