Nihil sub sole novum

Szégyenszemre régen olvastam utoljára MedIQ blogját. Most pótoltam a lemaradást és találtam valamit, ami azt mutatja, hogy nincs új a nap alatt. Hasonló problémákra hasonló megoldások születnek.

MedIQ egyik bejegyzésének “A betegközpontúság a design-nal kezdődik” címet adta, amivel egy leanes is teljes mértékben egyet tud érteni. A cikk elején találhatunk egy egyszerű, a stratégia alkotást támogató módszert, ami önmagában is érdekes, egyszerű és elgondolkodtató, de utána jön mindaz, ami miatt én is billentyűzetet ragadtam.

A fából készült szimulációs eszközről rögtön a 3P workshopok egyszerű darabokból összerakott munkahelyei jutottak eszembe. A képeken látható rendelők letisztult, célszerű kialakítása, a kék vonal az 5S, a vizuális irányítás és a kaizen “egyszerűen, olcsón, jót” elve köszön vissza. Sok, a lean egészségügyi alkalmazásról szóló bejegyzésemben említettem már, hogy nagyon sok minden nem pénzkérdés, hanem hozzáállás, világnézet, akarás függvénye. Örülök, hogy ezt most Meskó Berci is visszaigazolta.

Az némileg árnyalja a képet, hogy egy friss bejelentés szerint “a nem hatékony, nem megfelelő üzemméretű egészségügyi ellátóegységeket fel kell számolni”. Nem tudom, mikor kopik ki ez a gondolkodásmód a világból, de a nem hatékony, de szükséges ellátóegységeket modernizálni, működésüket (az ellátóegységekét és a kapcsolódó szolgáltatásokét) optimalizálni, a munkatársakat megfizetni és motiválni kell. Mivel a környéken lakók (négy évente: választók) egészsége ezt kívánja. Megszüntetni azt kell, amire bizonyíthatóan nincs szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*