Stratégia nélkül is megy

Nem értem teljesen a képen olvasható gondolatot, de biztosan bennem van a hiba, mivel Jack Welch egy híres ember. Persze bőven lehet, hogy ő sosem mondott ilyet, ezért ne is azzal foglalkozzunk ki mondta, hanem azzal, hogy mit. Mert én bizony nem értem, honnan tudjuk, hogy valaki majd a jó ember lesz a jó helyen, ha megfelelő stratégia híján nem is tudjuk, hogy mi a “jó” hely és ki a “jó” ember…

Nem állítom, hogy a fenti mondatban az van, hogy nem kell stratégia, de fontosabbnak tart valamit, amit én a stratégia következményének tartok.  Szerintem előbb azért nagy vonalakban tudnom kell, merre akarok haladni, és csak azután keresem hozzá a társakat. Van persze egy másik lehetőség is: Welch arra gondol, hogy felesleges leülni és a fejünket törni a jó stratégiáról, inkább keressünk hozzánk hasonlóan őrült embereket és közösen alkossuk meg a stratégiát. Mert ebben az esetben nem is olyan rossz ez a gondolat!

3 thoughts on “Stratégia nélkül is megy

 1. Egyetértek. Ha nincs stratégia a nyereség növelésére, akkor honnan tudjuk, hogy ezt költség csökkentéssel, vagy agresszív marketinggel fogjuk megoldani?
  Teljesen más típusú emberek és szerepkörök kellenek a két úthoz.

  Mondjuk Jack Welch elég sikeres CEO volt, ez az idézet pedig tipikusan egy szövegkörnyezetből kiragadott mondat.

 2. Gyanítom én is, hogy nem egészen arra gondolt a költő, amire az olvasó az első pillanatban 😀

 3. Véleményem szerint valami olyasmiről lehet szó, mint amit Jim Collins: Jóból kiváló című könyvében részletez.
  Ő a könyvében azt mondja, hogy a stratégia nagyon fontos, viszont először a nem megfelelő embereket kell eltávolítani a cégtől és a megfelelőeket felvenni a megfelelő helyre. Ezután velük együtt kell kitűzni a stratégiát, célt.
  Ő a megfelelőséget a következő értelemben használja: belülről motivált és a cég felé elkötelezett. Az egyéb személyiségjegyeket nem határozza meg, így az sem derül ki, hogy ezek igazodnának-e a cég stratégiájához vagy hátráltatnák azt.

  Véleménye szerint ennek a módszernek két nagy előnye van:
  – Ha nem a célokhoz vesszük fel az embereket, hanem olyanokat keresünk, akik a céghez lojálisak, akkor egy stratégia- vagy irányváltás esetén sem fognak problémát okozni vagy a cég ellen dologzni.
  – Ha minden emberünk motivált , akkor a cég erőforrásait nem kell a dolgozók felügyeletére, motiválására használnunk, hanem egyéb célok elérésére fordíthatjuk.

  Tehát én úgy értelmezem, hogy az idézet nem a stratégia ellen szól, csak olyan emberekre szeretne építeni, akik nyitottak és elkötelezettek a változásra, fejlődésre. Azaz fordítva, próbálja csökkenteni a rendszerben az olyan emberek számát, akik bármilyen stratégiát hátráltatnának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*