Koppenhága

Mostanában valahogy rászoktunk idehaza az európai filmekre. A Cinemax csatornák sokat segítenek ebben. Az európai filmek nagyon mások, mint az amerikai nagy sikerek, felismerhetően mások. Már a történet menetéből, szerkezetéből lehet tudni, hogy nem amerikai a film, a helyszínek felismerése nem is kell hozzá (sok amerikai filmet amúgy is itt forgatnak pl. Pesten). A Cinemax jól válogat, a történetek is nagyon jók szerintem.

Az egyik ilyen film a Koppenhága. Semmi világmegváltás, nincsenek nagy hősök, harcok, nagy erkölcsi igazságok. Van viszont egy olyan sztori, ami éppen Önnel is megtörténhetne, és  vannak elgondolkoztató üzenetek. Például ez:

I’m telling him a story about Skagen. It’s in the north of the country where the two oceans meet. I went there once with my mother. She was sad because her boyfriend left, and I was sad because I had a fight with my best friend. So she brought me to the end of the beach and then she pointed to the right where the Baltic Sea is. It’s a very beautiful and very blue sea; the current travels west. Then she pointed to the left to the North Sea; also a very beautiful and blue sea, but the current travels east. Then she pointed to the middle and she said that that is the perfect relationship… You look to the left and you look to the right, and both seas are there. And they can meet in the middle, but they never lose themselves in each other. They are always themselves no matter what.

Az alábbi klip (filmzene) is nagyon jó, a fenti idézetre utaló képek egészen a végén láthatók, 4:23-tól.

Nem akarom ám bántani a jó amerikai filmeket (erről majd legközelebb), csak utaltam arra, hogy néha nem árt egy kicsit keresgélni ott is, ahol nem  is gondolnánk.

És hogy mi köze mindennek a leanhez, a folyamatokhoz és a szervezetfejlesztéshez? A fenti idézet kiemelt részében ott a válasz.

Respect for people. Talán a lean legnehezebb része… és mostanában a mindennapok komoly kihívása is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*