A 8. parancsolat

https://mdvfunesat.files.wordpress.com/2013/02/innovation.jpg

A Toyota 14 alapelvének egyike, a 8. a technológiáról szól (ez most így leírva úgy hangzik, mintha minimum Mózes parancsairól lenne szó, pedig nem :D). Így hangzik eredetiben:

“Use only reliable, thoroughly-tested technology that serves your people and process.”

Az alapművet 2004-ben adták ki. Sokszor eszembe jut, hogy vajon meddig lehet minden egyes gondolatát betű szerint alkalmazni. Hogy mikor jön el az a pillanat, amikor egyik-másik alapelv, szabály átdolgozásra kerül. Abban egyébként sohasem voltam egészen biztos, hogy a Toyota az általa éppen alkalmazott módszereket, eszközöket azonnal publikálja. Azt gyanítom, bár bizonyítani nem tudom, hogy pont a lean alapelvek miatt az általunk könyvekből megismert eszközök, módszerek már régen nem így néznek ki a Toyotánál (mert “kaizeneltek” rajtuk).

Én informatikusként végeztem, de nem tartom magam early adopternek, de még early majoritynek sem. Dolgozom viszont multival közösen olyan technológiai innováción, amely erősen az early adapter fázisban mozog és hogy, hogy nem pont köze van a leanhez. Most elővettem újra a Toyota-könyvet, átlapoztam a 14. fejezetet, ami erről a 8. alapelvről szól. Azt gondolom, hogy a “nem vezetünk be semmit, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy előnyös” gondolattal nincs baj. Annál inkább baj lehet ennek a vizsgálatnak a módszereivel (nincs is ilyesmi, csak úgy nekiállunk pl. tervezés nélkül), a vizsgálatot végzők beállítottságával (előítéletek, érintettség,…), a vizsgálat terjedelmével (túl sokat vagy éppen túl keveset vizsgálunk) vagy éppen átfutási idejével (a túl nagy vizsgálandó terület miatt túl sokáig tart). Ráadásul minél tovább várunk a képen ábrázolt folyamatban, annál később élvezhetjük a technológia nyújtotta előnyöket. Szerintem ezért érdemes két dolgot eldönteni egy cégnél:

1. Korán bekapcsolódni az ábrázolt folyamatba úgy, hogy
2. gyors, hatékony és hatásos (eredményes) elemző, bevizsgáló folyamatot hozunk létre és üzemeltetünk.

A bevizsgáló folyamatra magára természetesen PDCA, A3, Toyota-kata alkalmazandó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*