Fát vágunk levesért

http://c.fastcompany.net/multisite_files/fastcompany/imagecache/inline-large/inline/2013/11/3022028-inline-3022028-slide-slide-16-1024.jpgWe-commerce, collaborative economy, co-creation – a gazdaság talán már nem is olyan új kifejezései, trendjei. Lyft, Uber, Alibaba, Wikipedia, Airbnb. Lehetőségeket adnak, de igazából nincs semmijük. Összekötik az igénylőt az ajánlóval. A szolgáltatás gerince a digitális világ és a bizalom. Az előbbi könnyebben megszerezhető az utóbbi könnyebben elveszthető.

Cserélni valamit nem újdonság, Amíkor nem volt és amikor nincs pénz, árukat és kompetenciákat cserétünk, fát vágunk levesért, ahogy a 7 mesterlövész c. filmben is elhangzik. Amikor ehhez hozzátesszük az internetet és a mobiltelefont (és persze beletesszük a pénzt), kijöhet belőle például az Uber. Eladja az ember az üres helyeket a kocsiban annak, aki utazni szeretne. Ha még adót is fizet és az utasok biztonsága is rendben van, akkor ez egy jó üzlet mindenkinek. Az utas azonnal írhat a sofőrről véleményt, az útvonalat és annak betartását saját alkalmazásán ellenőrizheti, elektronikusan fizet. Kell ennél több? Az államnak arra kell figyelnie, hogy a szabályok kialakuljanak és segíteni kell, ha a betartásukkal gond van. Más dolga nincs. Támogatnia kell. Az állam ezt tudja betenni a közösbe, ezt tudja megosztani.

A PWC becslése szerint 2025-re 335 milliárd dollár lesz a sharing economy bevétele. Hogy megéri-e a 2025-ös évet, azt biztosan még nem lehet tudni, de vannak erre utaló jelek. A jelenlegi gazdasági rendszert így szép lassan felválthatja egy másik. Szerintem sokan remélik, hogy ez tényleg jobb lesz, mint a mostani. Hogy aztán egyszer tényleg eljussunk pl. ide.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*