Tükörneuronok

http://pinetribe.com/wp-content/uploads/2014/01/Imitation2-1.png

Önök tudták, hogy létezik olyasmi, mint a tükörneuron? Én bizony nem tudtam, egy tévéműsorban hallottam először róluk. Akit érdekel, itt olvashat a témáról.

Ami a folyamatok és a szervezetek működése szempontjából érdekes, azok a lehetséges funkciók. “Számos kutatás feltételezi, hogy a tükörneuronok segítségével vagyunk képesek megérteni mások szándékait és céljait. “ Számos kutatás pedig azt bizonyítja, hogy ebben sajnos nem vagyunk egyformán jók. Érdekes az is, hogy “…a tükörneuron-rendszer szerepet játszik az empátia kialakulásában” vagy: “az emberi nyelv egy gesztus-értelmező rendszerből alakult ki, amely a tükörneuron-rendszer működésén alapszik. A tükörneuronoknak tulajdonítják a következő képességeket: cselekvések értelmezése, az utánzásos tanulás és más emberek viselkedésének szimulációja… Az elmefilozófiai irányzaton belül, a szimulációs elképzeléssel foglalkozók körében a tükörneuronok jelentik a tudatteória legmegfelelőbb magyarázatát. A tudatteória azt a képességünket jelenti, mellyel képesek vagyunk kikövetkeztetni mások tudatállapotát (hiedelmek, vágyak) tapasztalataink segítségével vagy a másik viselkedése alapján.”

Természetesen a tükörneuronok létezése is egy olyan téma, amivel kapcsolatban sok a szkeptikus szakember. Ha elfogadjuk azonban, hogy van valami a dologban, akkor ez ismét egy bizonyíték lehet arra, hogy a vállalatoknak a mainál sokkal több mindennel kell(ene) foglalkozniuk a jövőben, ha sikeresek akarnak lenni, vagy maradni. Gyanítom, hogy már ma sem az a lényeges, hogy leanek vagyunk, vagy nem, hogy éppen most sikeresek vagyunk, vagy sem. Inkább az, hogy mik azok a kompetenciáink, amelyek a sikerhez segítettek minket egyszer vagy kétszer. Hogy mennyire ismerjük ezeket a kompetenciáinkat és hogy mennyire tudunk rájuk építeni a következő időszakban. Képesek vagyunk-e cselekvéseink értelmezésére, tudunk-e másoktól tanulni vagy éppen megértjük-e, munkatársaink, ügyfeleink miért pont úgy viselkednek, ahogy.

One thought on “Tükörneuronok

  1. Engem mostanában az foglalkoztat, hogy lehetséges-e tudás nélkül sikeresnek lenni (ezt most értsd úgy, hogy felkészületlenül az eljövendő problémákra, DE felvértezve a “jól csinálom, sikerülni fog” attitűddel. Ez alatt azt értem, hogy a megérzések vezethetnek-e hosszabb távon sikeres működéshez a karrierben (nem csak vezetőket).

    Ez azért fontos kérdés, mert ugye mindent nem lehet tudni, és nem lehet mindenre szakembert alkalmazni, de egy mindset-et meg lehet szerezni kis gyakorlattal.

    Üdv, P

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*