A háromszög titka

A LinkedInen az egyik bejegyzésben találtam ezt a képet:

https://image-store.slidesharecdn.com/01c954aa-bc24-4b83-a9b9-397fcdedc44b-original.jpeg

A siker piramisa. Egymástól erősen függő részekkel, amelyek között olyan erős a kapcsolat , hogy elég nehezen állapítható meg, melyik is a fontosabb, mi a sorrend. Lehet, hogy ezért nem is a sorrenddel, hanem magukkal a kapcsolatokkal érdemes foglalkozni.

A knowledge alapvetően az oktatási rendszertől függ. Ami azért érdekes, mert maga az oktatási rendszer, a benne résztvevők (tanítók, tanárok, oktatók) saját hozzáállásukkal komolyan befolyásolják az ember (diák, hallgató) hozzáállását (attitude) a tudás, a készségek elsajátításához. Ahogy a szülők, a családi háttér, az ismerősök, baráti kör vagy éppen a munkahely, a munkatársak és a vezetők is.

A képen a skills felsorolása nem véletlenül tartalmaz elsősorban un. soft skilleket. Annak felismerése, hogy munkavégzéshez alapvetően szükséges hard skillek mellé a felsoroltakra is szükség van, knowledge és attitude kérdése. Lehetünk akármilyen okosak (knowledege), a megszerzett információk alkalmazása adott szituációban (tapasztalat, tudás létrehozása) csak a megfelelő soft skillekkel lesz sikeres. Példának hozhatom a Toyota-katát is: hiába olvassuk el a könyvet, veszünk részt konferencián, önmagában ez kevés (ezzel mindössze az információkat szereztük meg). A célállapot meghatározásához (mivel ez egy megegyezés több résztvevő között) szükségünk lesz a cél meghatározás (goal setting), érvelés (reasoning), kommunikáció (communications) mellett pl. a konfliktus kezelésre, mint kompetenciára is, és természetesen nagyon sok gyakorlásra. Amihez türelemre, kitartásra, és némi alázatra szintén szükség lesz.

Ha elfogadjuk, hogy folyamatosan fejlődni kell (ez manapság remélem, már nem képezi vita tárgyát), akkor mindenkinek érdemes néha ránézni erre a háromszögre (vagy bármilyen hasonló összefoglalásra), és megállapítani, hogy a sajátja egyensúlyban van-e.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*