55 perc

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR5VwKamq6hCmIwz8lNbA59zqo9StVoCzn1I1jWVtjszzf9KlnuaQ

Toyota katás munkáim során az előzetes egyeztetéseken sokszor kerül elő a kérdés, hogy mégis mire is alkalmazható ez a kata. Az alakult ki bennem az egyes workshopok és mentorálási munkáim során, hogy a kata alapvetően egy strukturált problémamegoldó módszer, és nem igazán tudok olyan problémát mondani, amire nem lehet eredményesen alkalmazni.

A katával kapcsolatban az első, amin túl kellene lendülni, az az újdonság varázsa. Mert a kata egyáltalán nem újdonság, csak a csomagolása. Ha elolvassák ezt a magyar nyelvű értekezést, szerintem érteni fogják, hogy mire gondolok. A kata tulajdonképpen segítséget ad a nem strukturált problémák megoldásához, ami azért jó, mert egy munkahelyen a problémák jelentős része ebbe  a kategóriába esik. Azaz a kata minden olyan esetben jó eszköz, amikor a kezdeti állapot, a megvalósítandó állapot nem egyértelműen meghatározható és (részben emiatt) a lehetséges operátorok, eljárások, módszerek halmaza sem ismert. A jelenállapotról és a célállapotról túl sok vagy éppen túl kevés adat áll rendelkezésünkre és a lehetséges megoldások ellenőrzéséhez is nehéz fogódzót találni. Szolgáltatások esetében ez biztosan így van, hiszen a szolgáltató folyamatok esetében a vállalatok nem igazán rendelkeznek jó mérőszámokkal és a meglevők között is sok a szubjektív elem. Így hiába van aránylag sok eszköze a szolgáltatás menedzsmentnek, nem könnyű eltalálni, hogy melyik alkalmazására lesz szükség és az pontosan milyen eredményt hoz.  A kata segít, hogy ezt az utat végigjárjuk.

Vannak azonban egyéb esetek is, ahol a katát célszerű kipróbálni. Amikor megbeszélésre megyünk, akkor sokan előtte felkészülnek és összeírják a témákat, amiről beszélni akarnak. Ez nagyszerű, és sokkal jobb, mint ha felkészületlenül mennénk a találkozóra. Egy lépéssel előbbre juthatunk, ha nem (csak) témákat, hanem célállapoto(ka)t írnánk össze: azt, amit el akarunk érni. Amivel ki akarunk jönni a megbeszélésről. Így talán könnyebb a taktikát is alakítani, tudjuk, melyik témában engedhetünk és melyikhez ragaszkodunk inkább. Ha még egy jelenállapotot is összeállítunk, akkor az általános beszélgetés, véleménycsere helyett tényekről lehet beszélni. Szerintem megéri kipróbálni.

Ha tehát azon gondolkoznak, hogy hogyan, mire lehet a katát alkalmazni, vagy már kipróbáltak több problémamegoldó módszert de nem elégedettek, vegyék elő újra a problémákat és ezen gondolatok alapján bátran értékeljék újra a lehetőségeiket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*