1×1

https://www.muenchen.ihk.de/de/bildung/Bilder/1x1-der-berufsausbildung-artikel.jpg

Cservenyák Tamás a Tudatos Vezetés blogon írt egy nagyszerű cikket (mondjuk nem is nagyon szokott mást :). Az egyszerű dolgokról írta, a bonyolultnak tűnő problémák kis szeletekre bontásáról és megoldásáról.

Rögtön itt az elején egy érdekes gondolat:

Az élet problémái nagyon nehéznek tűnnek, megoldásukra pedig azokat az eszközöket vélik hitelesnek az emberek, amelyek elég bonyolultak és varázslatosak ahhoz, hogy a gondokra gyógyírként szolgáljanak.

A lean szerintem tipikusan az a “tudomány”, ami nem bonyolult, nem varázslatos, és a Toyota-kata napvilágra kerülése óta szerintem az összes lepel lehullott és a királyok meztelenek…

A cikkben említetteket megpróbálom most egy adott cég mindennapjaira “visszafordítani”, nehogy valaki azt mondhassa, hogy “jó-jó, de ezek nálunk nem alkalmazhatóak”. Szerintem ugyanis simán lehetek egy adott cégnél kedves és előzékeny a belső ügyfeleimmel és beszállítóimmal (munkatársaimmal) szemben. Tevékenységem lehet transzparens, a megállapodásokat betarthatom, és elérhetem, hogy soha ne gondolják rólam belső ügyfeleim, partnereim, hogy cserben hagyom őket. Csekély ráfordítással és némi érdeklődéssel folyamatosan fejleszthetem kompetenciáimat és ezen keresztül a szolgáltatásainkat.

Vezetőként bármikor beszélgethetek beosztottaimmal az előttünk álló kihívásokról, az akadályokról, az emberek problémáiról, fejlődésükről, elégedettségükről. Tarthatok rendszeres shopfloor találkozókat, ott lehetek rendszeresen a gembán – ha akarok. És miért ne akarnék?

Bármikor dönthetek úgy, hogy mától máshogyan dolgozom, Megváltoztatom a hozzáállásomat akkor is, ha a vezetőm/többi munkatársam nem igényli, nem így viselkedik. Rövid távon elérhető, reális célokat tűzhetek ki magam elé a saját hatókörömön (saját munkahely, saját tevékenységek) belül. Előrehaladásomat akár minden nap ellenőrizhetem, nem kell arra várni, hogy a vezető shopfloor találkozókat szervezzen.

Végül, és ez a legegyszerűbb és mégis a legnehezebb, átgondolhatom, mit is szeretnék csinálni. Milyen munkahelyen, milyen beosztásban, milyen munkakörben. Megtervezhetem az életemet, célokat tűzhetek ki, és dolgozhatok érte akár kemény 10 évet. Például a fentiekben leírt hozzáállással. Nem nehéz ez. Kár, hogy mindent megteszünk, hogy megnehezítsük magunknak…

(kép: https://www.muenchen.ihk.de/de/bildung/Bilder/1×1-der-berufsausbildung-artikel.jpg)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*