Tudom, mit ettél tavaly nyárson

A filmcímek magyar fordítása megérne egy külön bejegyzést, de erre van más, nálam sokkal szakértőbb fórum. Amiért most felhasználom ezt a filmcímet, annak egyszerű oka van: nemsokára elérhetővé válik az a technika, amivel elindulhatunk azon az úton, ami a gondolatolvasás felé viszi az emberiséget. De ne szaladjunk ennyire előre!

Az EPOC és az Insight újabb elemei a viselhető technológiáknak, olyan eszközök, aminek segítségével tulajdonképpen gondolatainkkal tudunk gépeket irányítani.

Ez a technológia -és minden más, ehhez hasonló elv alapján működő társa- természetesen megint lehet a Gonosz eszköze, vissza lehet élni vele, korlátozhatja személyes szabadságunkat, ezért ezekkel a témakörökkel egyértelműen foglalkozni kell. De emiatt nem szabad lemondani róluk!. Mert például fogyatékkal élő embertársaink számára az életüket megkönnyítő, a másoktól való függést csökkentő megoldást jelenthet. Számos munka elvégzését teheti könnyebbé, egyszerűbbé és valóban, hosszú távon akár kommunikációnkat és ezen keresztül egész életünket megváltoztathatja. Nem mindenképpen holnaptól, de ez is egy olyan kaland, amire érdemes felkészülni időben!

Ami engem igazán érdekel ebben az esetben is, az az ilyen technológiák miatt a felhasználóknál kialakuló túlkínálat és zavar. Elképzelhető, hogy a mostanában megjelenő meglehetősen sokféle viselhető technológia, a kiterjesztett valóság megoldások, a szenzorok, mobil technológiák, és ezek mindenféle kombinációja mégis életre hívja az egyik régebbi bejegyzésemben említett állások némelyikét? Annak érdekében, hogy megértsük, mi a valódi problémánk és annak megoldására melyik megoldásokat milyen módon érdemes kombinálni.

Végül azért az is eszembe jut, hogy akkor mégis jön egy szép új világ? Ez ismét csak tőlünk függ! Mert ahogy a Venus project vezetője, Jacque Fresco is írta

“It is, therefore, our decision whether we use them to elevate people everywhere, or to serve our fears, prejudices, and power seeking. Therein lies our future, and the future of our technology.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*