Rejtett hibák

Mivel közeledik a hétvége, gondoltam jöhet egy könnyedebb(nek tűnő) téma.

Az alább látható klip a találó Carbon Based Lifeforms nevet viselő formáció száma. A zene szerintem jó (annak, aki szereti az ambient, chill out, downtempo stílusokat), a klip maga nem túl érdekes, sőt, a kép világ egyeseknek akár zavaró is lehet. A szöveg azonban elgondolkoztató.

Az üzenet számomra egyszerű: előítéleteink foglyaként egy teljesen más világot is láthatunk, mint mások. Mást érzékelünk valóságnak, mint mások. Folyamataink, gondosan felépített gondolatmeneteink számunkra érthetőnek, jónak, logikusnak, hibátlannak tűnnek, akárhogy és akárhonnan nézünk rájuk. Aztán egyszer csak jön valaki és szinte azonnal feltűnnek neki a hibák, hiányosságok, fejlesztési lehetőségek.

Mielőtt valaki rám szólna, a “valaki” alatt nem tanácsadók alkalmazására gondolok. Van erre egy egyszerű és olcsó módszer: a jokoten. Amolyan belső benchmark. Sokkal olcsóbb, mint keresni egy másik céget, bejelentkezni, egyeztetni, odautazni, beszélgetni, visszautazni és aztán bizonygatni a főnöknek, hogy volt valami haszna 😀 Most kérdezhetik, hogy mi köze a benchmarknak a rejtett hibákhoz. Egyszerű. Miközben eljokotenezgetünk a cégünknél, óhatatlanul kialakul az a kultúra, ami már nem kritikának érzékeli, ha a kolléga talál egy hibát a mi rendszerünkben, miközben megoldást keres a saját problémájára. Együttműködésnek, közös célokért dolgozásnak érezzük majd. Ehhez a szép új világhoz nyilván kell a jokotenen kívül sok minden más is, de a lean esetében minden eszköz, módszer szorosan összefügg a többivel, így ez nem lehet meglepetés.

És akkor a zene:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*