Robot és én

Én szeretem a sci-fit, és a téma miatt különösen a robotokkal, a robot-ember kapcsolatokkal foglalkozó műveket, legyen az könyv vagy film. Ilyen a Robot és Frank c. film is, amit nagyon ajánlok mindenkinek!

A film több érdekes kérdést is feszeget, és egy olyan korban játszódik, amikor a robotok már részei hétköznapjainknak. A filmben egy, kezdetben a házimunkában, egy idős ember (Frank) ellátásában segítő robotról van szó, de a robot és Frank között a film végére egy teljesen más kapcsolat alakul ki.

Lehet, hogy bármit is teszünk, nem tudjuk elkerülni a robotokat, és nem csak a háztartásban, hanem a munkahelyen sem. Az egyik japán repülőtéren már dolgozik robot recepciós, nincs ez olyan messze, mint sokan hiszik vagy remélik. Péládul a Nestle Japánban Peppert alkalmazza nemsokára.

(Pepper is the world’s first robot that can respond to human emotion. She can read people’s facial expressions and listen to their tone of voice to analyse how they’re feeling.)

Ez komoly kihívás lesz a szervezetfejlesztőknek, a vezetőknek és mindenkinek, aki szervezetek működésével foglalkozik. Olyan kérdések merülhetnek majd fel, hogy mi lesz a csoportdinamikával, ha megjelenik egy robot, hogy férfi vagy női robot illik-e jobban a csapatba, hogy mi lesz a motivációval, a hatékonysággal, a hagyományos vezetői feladatokkal, hogy kell egy robotot vezetni, irányítani, kell-e egyáltalán, s így tovább. Ha a robotokat majd “rendelni” lehet, a rendeléskor ezeket a kérdéseket mind figyelembe veszik majd a vállalatvezetők? Nem beszélve arról, hogy ha igazán emberszerűek lesznek, akkor hogyan tekintünk majd rájuk? Gépként, mint a fénymásolóra, vagy kollégaként?

Lehet, hogy most sokan csak legyintenek, hogy ez messze van még, főleg Magyarországon! Ez igaz lehet, de egy ilyen változásra nem lehet egy hét, de akár egy év alatt sem felkészülni! Ezért érdemes mielőbb elkezdeni ezzel a témakörrel is intenzíven foglalkozni. A gyártói és a “felhasználói” oldalon egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*