Rutin

Ez a rutin, ha hiszik, ha nem. A rutin hasznos vegyület, és Szent-Györgyi Albert izolálta először tiszta formában. Így bátran kijelenthető bármiről, hogy “ebben is van nekünk, magyaroknak rutinunk” 😀 A C-vitaminnal együtt alkalmazva (természetes formában) növeli annak hatásosságát. Ügyes kis vegyület, akárki megmondhatja!

Ezzel szemben a munkahelyen alkalmazott rutinnal kapcsolatban már nem lennék ilyen pozitív. Ebben a formában jártasságot, ügyességet jelent, megjelenési formája pedig a “megy ez nekünk rutinból” kijelentés, ami mögött általában dokumentálatlan folyamatok és emiatt ingadozó minőség és hatékonyság figyelhető meg.

2 thoughts on “Rutin

  1. A rutin valóban egy nagyon hasznos vegyület, de a képlete nem írható fel olyan könnyen. Sokan próbálták már a szintetikusan előállítani, starndard folyamatként felépíteni, különféle híres módszerek alkalmazásával leképezni, de az aromája soha nem lett az igazi. A rutin ugyanis csak a megtapasztalás által, aprólékos, sokszor fájdalmas fejlődés árán jön létre. Sajnos a kialakulását sem sikerült még senkinek olyan módon dokumentálni, hogy az egyszerűen átadható, továbbadható legyen. Pedig nagy szükség lenne rá. A cikkíróval ellentétben én a “megy ez nekünk rutinból” kifejezés mögött nem látok átláthatatlan folyamatokat és ingadozó minőséget. A rutinnak ugyanis ezekhez nincs közvetlen köze. Nem is a rutintól kell várni ezekre a gyógyírt, de nem is a rutin okozza őket. Azokban az esetekben viszont, ahol rutinból hiány tapasztalható, fontos, hogy a folyamatok átláthatóak és pontosan definiáltak legyenek. A manapság oly áhított, jól felépített “steril” rendszerekben ideális esetben már-már nincs is szükség a rutinra, de sajnos még ettől az állapottol messze állunk. A rutin az, ami a redszer hiányosságait áthidalja, adott esetben kipótolja. Ahol igény van a rutinra, ott ezzel elismerik, hogy a rendszer nem tökéletes. A dilemmát az okozza, hogy mennyire alapozzuk a rendszerünket a rutinra, mennyire vagyunk képesek felismerni azokat a pontokat, amiket rutinból oldunk meg és mit teszünk azért, hogy a rutin megléte nélkül is problémamentesen haladjon a folyamat.
    A rutinnak van az a tulajdonsága, hogy ragaszkodik az egyénhez. Az egyén tevékenysége során fejlődik ki és bizony hozzánő. Nem olyan, mint más ismeretfajták, amik könnyen átadhatók. Nem mellékes, hogy az egyén is ragaszkodik hozzá – néha foggal, körömmel. A legnagyobb ellenszenvet persze azzal szerezte, hogy nem hajlandó alávetni magát új folyamatrendszereknek, azoknak az intenzív ellenállójává is válhat.
    Akkor most szeretjük, vagy sem a rutint, ezt a megzaboláhatatlan képességet vagy sem? Kell nekünk, vagy sem? Használ, vagy éppen gátol? Nos ezek azok a kérdések, amiket a lean segítségével is csak próbálunk megválaszolni.
    De vajon rutinból?

  2. Köszönöm a hosszú és részletes hozzászólást, külön köszönet a más megvilágításba helyezésért! A véleménykülönbséget nem a szó eredeti jelentésének értelmezésében, hanem annak hétköznapokban történő használatában látom.
    A rutin a Szómagyarító oldal szerint: “nagyfokú jártasság, ügyesség (vmiben); készség, gyakorlat, tapasztalat; a gyakorlottság alapján, önállóság nélkül is végrehajtható (feladat); fr routine ‘ua.’, tkp. ‘megszokás, bejárt úton haladás, útismeret’ < route 'üt, ütvonal' lásd route." Azaz tulajdonképpen pozitív jelentést hordoz. A "megy rutinból" azonban sokszor cinikusan, negatív szövegkörnyezetben jelenik meg, vagy hárításként. Főleg akkor, ha az ember dokumentált folyamatok után érdeklődik, mert azt tapasztalja, hogy nincs ilyesmi. Nem állítottam a bejegyzésben, hogy emiatt átláthatatlan lesz a szervezet működése, a dokumentálatlanságot említettem (minek dokumentálni, megy ez nekünk rutinból, így csináljuk 10 éve). Nem egyszer volt olyan érzésem is, hogy nem mindenképpen a hatékony folyamatot gyakorolták be, nem abban szereztek az érintettek tapasztalatot, hanem egy valaki által összerakott, utána szóbeszéd útján terjedő folyamatot ismernek hellyel-közzel. Ezért merészeltem azt állítani, hogy lehet összefüggés a rutin ilyen értelmezése és a minőség illetve a hatékonyság között. A lean esetében azt gondolom, hogy egy jól megtervezett, jól bevezetett és jól dokumentált folyamat megfelelő betanulásával lehet rutint szerezni a végrehajtásban. A folyamatos fejlesztés filozófiájának, eszközeinek, módszereinek megismerésével, kidolgozásával és folyamatos alkalmazásával pedig rutint lehet szerezni a leanből, 6 szigmából, bármiből. Amit csapdahelyzetnek vélek: a rutin (a végrehajtási és a fejlesztési is) vezethet olyan helyzethez, amikor önnön tökéletességünktől eltelve elkezdünk hibákat véteni. Valahol egyszer olvastam, hogy kiszolgáló folyamatok esetében a bevezetéskor kezdetben alacsony a MTBF, azaz gyakran követünk el hibát. Ez idővel nő, azaz ahogy egyre jobban megtanuljuk a dolgot, egyre ritkábban hibázunk, aztán egy idő után, amikor elkezdünk rutinból dolgozni, ismét csökkenni kezd. Erre is gondoltam a bejegyzés megírásakor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*