Evangélista

Tegnapi bejegyzésemhez kaptam egy elég direkt módon fogalmazott hozzászólást, itt elolvashatják Önök is, hátha másnak is eszébe jutott már, de valamiért nem akarta leírni.

Eltekintve a megfogalmazástól, abban igaza van a kommentelőnek, hogy magyarázat nélkül elég nagyképűnek hangzik az “evangélista” titulus. Amikor névjegyet adok valakinek, a kérdés (mi az, hogy evangélista?) szinte mindig felmerül. A története pedig elég egyszerű. Lehettem volna szimplán tanácsadó, mint mindenki más. Vagy éppen senior tanácsadó, mivel 45 évesen akár ezt is megtehettem volna.  De egyiket sem éreztem ahhoz közelinek, amivel én szeretek foglalkozni.

Az “üzleti evangélizmus” létező fogalom. Guy Kawasaki nevét említi a Wikipédia is, ő volt az Apple “chief evangelist”-ája éveken keresztül. Ez is létező szakma, rövid leírása szintén megtalálható a Wikipédián. Egy üzleti evangélista “feladata”, de inkább küldetése, hogy egy adott technológiának, megoldásnak elkötelezett követőket szerezzen és megalapozza a technológia sikerét, biztosítsa elterjedését egy adott piacon. Azért teszi ezt, mert hisz az adott technológiában, megoldásban. Hogyan teszi ezt? Előadásokkal, blogokkal, esettanulmányokkal, bemutatókkal és természetesen saját viselkedésével. Én is ezt igyekszem elérni a lean, a kaizen, a folyamatos fejlődés esetében, ennek egyik lehetősége a Toyota Kata rendezvény, amire remélem a hozzászóló is eljön és megtapasztalja a gembán, hogy valóban populista, amatőr, nagyot mondó senkiházi vagyok-e.

Az lehet persze, hogy Magyarországon pökhendiségnek tűnik, ha valaki így hívja magát, de amikor elkezdtem blogolni, az is szokatlan volt számos ismerősömnek, mára elfogadottá vált (remélem) és évek óta versenyt is írnak ki blogoknak Magyarországon (Goldenblog). Összefoglalva én senkit sem akartam megsérteni, senkihez sem akarom magam hasonlítani, egyszerűen egy, a világ más részén elfogadott elnevezést használok arra, amit csinálok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*