Kulcsemberek és a hatalmi távköz

http://stumbleforward.com/wp-content/uploads/2011/06/key1.jpgNemrégiben ráakadtam egy cikkre és az azt követő beszélgetésre a Linkedinen. A cikk a Hogyan azonosítsuk a kulcsembereket?  A munkavállalókat motiválni fontos dolog, de nem mindegy, hogy szűkös erőforrásainkat kire fordítjuk címen jelent meg, aki Linkedin tag, az keressen rá, megéri!

A kapcsolódó beszélgetésből egy elemet emelnék most ki, a hatalmi távközről (PD) szólót. Hofstede kutatásairól bőven volt már szó a blogon, és ezek a vélemények ismét elbizonytalanítottak. Az egyik hozzászóló szerint ez a távköz Magyarországon alacsony, mások szerint magas. Mi lehet az igazság?

Ha jól emlékszem, a meghatározás szerint a hatalmi távköz index azt fejezi ki, hogy milyen mértékben várják el, fogadják el egy ország intézményeinek és szervezeteinek kevesebb hatalommal rendelkező tagjai a hatalom egyenlőtlen eloszlását (hogyan kezelik az egyenlőtlenség tényét). Magyarország a régebbi kutatások szerint alacsony PD indexű ország. ezekre a meghatározás szerint az alábbiak jellemzők:

Az alacsonyabb értékek konzultatív stílusú döntéshozásra utalnak, azaz a beosztottak szeretik, ha a vezető kikéri munkatársai véleményét, mielőtt döntést hoz. A beosztottak korlátozottan függenek a főnöktől. Családban egyenjogúság, függetlenség, öngondoskodás jellemző. A privilégiumokat és státuszszimbólumokat rossz szemmel nézik. A fizikai munka ugyanolyan megbecsülést kap, mint a hivatali munka.

Komolyan, ez engem teljesen összezavar… A beosztottak mifelénk valóban szeretik, ha kikérik a véleményüket? És ott ahol szeretik, ott ki is kérik?  A beosztottak hol függenek korlátozottan a vezetőtől (és a munkahelytől, ahol dolgoznak)? Kis hazánkban tényleg egyenjogúság és függetlenség van a családok többségében? A hölgyeknek mi erről a véleménye? A privilégiumok, nohiszen! Persze, hogy nem szeretjük őket, főleg, ha más rendelkezik velük. A fizikai munka megbecsüléséről is megkérdezném a magyar fizikai dolgozókat.

A nemzeti kultúrák, mint minden más is, folyamatos mozgásban vannak. Talán kellene egy frissebb kutatást is publikálnia valakinek. Ha Olvasóim közül van valaki, aki ismer az elmúlt évekből ilyen kutatást, az ossza meg velünk! Előre is köszönöm!

ui: és hogy a cikk tartalmához is hozzászóljak: érdekes ez a kulcsember téma, de én osztom annak a hozzászólónak a véleményét, aki szerint a kulcsemberek az idő és a helyzet függvényében változhatnak, és aki ma kulcsember, az lehet, hogy holnap már nem az, de attól még a vállalat fontos és megbecsült tagja. Ahogy mindenki más is, azért vannak a cégnél, nem?

One thought on “Kulcsemberek és a hatalmi távköz

  1. Egyetértek a cikkel, az utóirattal is, de azért lenne egy gondolatom: ki a kulcsember? Aki jól dolgozik? És a többiek? Azok nem jól dolgoznak? Akkor miért tartja őket a cég? Miért nem keres a helyükre másokat, akik jobban végzik a munkát? Vagy például a takarítónő? Aki, ha nem végezné a munkáját, a sok manager beleragadna a piszokba. Vagy a bérszámfejtő és a könyvelő, aki ugye a szükséges rossz, mert nem termel?
    Szóval, ezt a fogalmat alapból elhibázottnak tartom.
    Nem tudom, ez a régebbi kutatás mikor született, talán valamikor a tatárjárás után?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*