Varietas delectat

Aki régóta olvassa ezt a blogot, tudja, hogy nem mindig Holden blogja volt. Régen Kaizen blognak hívták és a Freeblogon lehetett olvasgatni. Annak a kapcsolatnak vége, szép volt, jó volt, elmúlt 😀 A bejegyzések és a kommentek azonban megvannak, és mostantól ezekből is válogatok. Főleg azok a bejegyzések kerülnek újra elő, amelyekhez a legtöbb komment érkezett. Az is érdekes számomra, hogy változott-e az én véleményem és az Önök véleménye az érintett témakörben.

Az első ilyen téma az oktatás. A Varietas delectat c. bejegyzés általában szól az oktatásról és a vállalati teljesítményértékelő rendszerekről (TÉR). Alapvetően sajnos egyikről sem változott túl sokat a véleményem, az oktatás talán még inkább szétesett 2010 óta, a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokról pedig ez a cikk egy szép történet. Hogy maga a téma mennyire megosztó, arra a kötelező olvasmányokról szóló cikk és a hozzá érkezett kommentek is jó példa.

A hajdanán a bejegyzéshez érkezett kommentek közül Tündi “az elégséges-közepes tanulók egyszerűen csak lusták voltak tanulni” gondolata még most is elgondolkoztat. A gyerekek nem egyformák, talán kisebb létszámú osztályokkal, az egyéni és a csoportos foglalkozások arányának és tartalmának megfelelő megválasztásával, jól képzett és motivált tanítókkal és tanárokkal sokkal  többre mehetnénk. Már ha akarunk sokkal többre menni, ez ugye alapfeltétel…

A szakbarbársággal kapcsolatban is alakult a véleményem az utóbbi pár évben. Az biztosnak látszik, hogy a széles látókör, az olvasottság és a nyitottság sokat segít, ha az ember folyamatokkal és a bennük dolgozó emberekkel, szervezetekkel dolgozik. Sokszor úgy látom, hogy az ügyfél problémája sokkal komplexebb annál, amilyen szinten meg akarja oldani és nem igazán nyitott 2-3 különböző szakember (pl. lean tanácsadó, szervezetfejlesztő, IT szakértő) alkalmazására. Egy tanácsadó viszont ritkán ért egynél sokkal több dologhoz profi szinten. Érdekes dilemma.

Az egész téma egyébként roppant aktuális. Tele vannak a portálok és a közösségi oldalak az automatizálásról, a robotokról szóló cikkekkel. Ha elterjed ez a technológia és az emberek nagyon ráérnek, komolyan felértékelődik a tudás és annak megszerzése. Abban a versenyben nem nagyon szabadna lemaradni. A vas és acél országa szépen lassan kimegy a divatból…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*