Kultúrális sajátosságok

Kitöltöttem a Harvard Business Review oldalán egy “kulturális profilt” összeállító, nagyon érdekes kérdőívet. Egyetlen, nem túl kellemes meglepetés ért a kérdőív végén, mivel a what’s your nationalíty? kérdésre a megjelenő listában sehol sem találtam a Hungary lehetőséget… pedig Románia, Venezuela és Zimbabwe is belefért. Ez pedig fontos kérdés, mert kiértékeléskor megadja a saját válaszainkat a többi honfitársunkhoz viszonyítva. Ez nálam így sajnos elmaradt. Ami kijött, az viszont érdekes:

Kommunikáció: low-context, azaz direkt, egyenes, egyértelmű.

Értékelés, visszajelzés: inkább a direct negatíve feedback felé, azaz inkább a tartalom a fontos, nem a csomagolás.

Meggyőzés: erőteljesen az application-first irányba tolódik, inkább a megfigyelés, az adatok gyűjtése és nem az elvek, tanok számomra a fontosak.

Vezetés: erősen egalitarian, a skála másik felén a hierarchikus struktúrák találhatók, azokat valóban nem nagyon szeretem.

Döntés: inkább top-down, ez volt az első meglepetés (főleg az előző, vezetés kategória eredményének a fényében), mivel a skála másik fele a konszenzusos. Eddig azt gondoltam, hogy nem igazán komálom a top-down módszert, jobban szeretem az érintettek véleményét kikérő és azt figyelembe vevő döntéshozatalt. Elképzelhető, hogy az angolom is kopik, és nem teljesen jól értelmeztem a kérdéseket, válaszokat.

Bizalom: inkább relationship-based, azaz inkább személyes kapcsolatok alapján ítélem meg az embereket, nem a munkán keresztül, munka közben.

Egyet nem értés: inkább confrontational, amin az engem ismerők biztosan nem lepődnek meg 😀 Az értékelés most arról szól, hogy szerintem a nyílt konfrontáció inkább segíti egy csoport munkáját, és ha jól kezeljük, akkor erősíti a kapcsolatokat.

Ütemezés, tervezés: inkább linear, azaz inkább ragaszkodom a megtervezett napirendhez.

Jó lenne, ha sokan kitöltenénk ezt a rövid kérdőívet, és kialakíthatnánk egy magyar “átlageredményt”, amihez aztán lehetne az egyes eredményeket is viszonyítani. Persze nem ez a viszonyítás a lényeg, hanem az, hogy az eredményeket használni lehet és kell a mindennapi munka közben! Mindegy, hogy vezető az ember, vagy beosztott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*