A lean projekt

Zooey írta nemrég: “Munkahelyemen választanom kell egy leanes projektet. A legfontosabb feltétel ezzel kapcsolatban, hogy egy év alatt milyen mértékű megtakarítást lehet vele elérni.”

Érdekes. Tisztán elméletileg, amolyan idealista és naiv módon hozzáállva a kérdéshez azt kell, hogy mondjam, hogy akinek a lean=megtakarítás, az nagyon komolyan téved. Ha valaki a lean elvei alapján szervezi a vállalatát, szervezeti egységét, csoportját, saját munkáját, aki mindeközben lean eszközöket alkalmaz, az sok minden más mellett valóban érzékelheti a költségek csökkenését. Ez a “sok minden más” olyasmiket tartalmaz, mint pl. a munkatársi motiváció növekedése, a vállalati kultúra lassú, de fokozatos változása, amelyek direkt módon elég nehezen számszerűsíthetők, ezért hajlamosak vagyunk elsiklani felettük. A készletcsökkentésre hajtunk (akár ott is, ahol növelni kellene), az átfutási idő csökkentésre hajtunk (akkor is, ha az ügyfél nem is kérte), a selejt csökkentésre hajtunk, mert ezek jól kifejezhetők euróban, dollárban, forintban.

Számomra leanes projekt az is, ha átalakítjuk az irodát, szellősebbé tesszük, virágokat helyezünk el benne, a falakat színesre festjük, a mesterséges megvilágítás helyett  természetes fényt engedünk be azért, hogy aki ott eltölt 8-10 órát akár 5-10-15 éven keresztül, annak ne romoljon az egészsége,  javuljon a hangulata, a motivációja. De leanes projekt az is, ha egy teljesen zárt térben a klasszikus mesterséges megvilágítást olyanra cseréjük, ami a színhőmérséklet helyes megválasztásával vagy a megfelelő lux értékekkel ér el hasonló eredményt. Az egyszeri controller simán kiszámolja, hogy ez milyen sokba kerül, de arról fogalma sincs, hogy mennyit hoz.

Ezért (is) osztogatnak vezetők Zooeynak is ilyen feladatokat…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*