Német precizitás

Nézem a német-brazil foci vb elődöntőt és csodálkozom. Azon nem, hogy a németek vezetnek, azon igen, hogy mennyivel. A végén aztán 7-1 lett, így kis híján a brazilok is átérezték, hogy milyen amikor 8-at kap a csapat egy meccsen… de nem ezért írom ezt a bejegyzést.

A riporter a meccs folyamán tett egy utalást arra, hogy mi lehet a németek eddigi sikereinek egyik oka: a felkészülés. De nem a focistáké, hanem a stábé. Német szakemberek nem átallottak 50 egyetemistából egy csapatot formálni, akik az elmúlt időszakban mindenféle forrásból, mindenféle adatot összegyűjtve készítették fel a csapatot a VB-re. Helyszínek, városok, csapatok, játékosok, időjárás, ezeket említette példaként a riporter.

Valószínűleg big data, jutott eszembe. És az az egyszerű (?) felismerés, hogy a foci már rég nem csak foci, nem csak a játék maga, hanem egy bonyolult rendszer, tele a a sportolók élettani adataival, edzések és meccsek alatti, szenzorokkal rögzített aktivitásaival, és mindazzal, ami a fenti felsorolásban olvasható. És a példa eddig azt mutatja a VB-n, hogy ez versenyelőny.

Szerintem az Önök üzletágában is az. Ön mennyit tud a cégéről és az azt körülvevő világról? Milyen adatai vannak? Azokból milyen információkat tud kinyerni és azokból milyen tudásra tesz szert? Meg tudná verni egy tetszőlegesen kiválasztott komoly vetélytársát 7:1-re?

ui: amikor valaki felkészít egy kapust a tizenegyesekre, ahogy a hollandok tették Krul esetében, az ugyanez a történet, csak más olvasatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*