Tudásmegosztás

A napokban többször belefutottam a tudásmegosztás szóba, egy azóta már megosztott tanulmányban és egy konferencia meghívójában. Most meg eszembe jutott, hogy mit is osztunk meg tulajdonképpen, illetve hogy az “ügyfelek” mit is keresnek igazából.

Van némi különbség az adat, az információ és a tudás meghatározásában. Ezek alapján szerintem a tudást nem lehet prezentációkkal, adatbázisokkal terjeszteni illetve a másik oldalon nem lehet ilyen úton megszerezni. A tudáshoz tanulás kell, amihez példák, gyakorlás és nyelvi kommunikáció szükséges a Wikipédia szerint.

Én mindezeket úgy értelmezem, hogy amit megoszthatunk illetve kereshetünk, azok alapvetően adatok, amelyek a felhasználó élethelyzetétől, hozzáállásától függően először információk lesznek, majd ezen információkból tanulás, gyakorlás és elemzés, tanulmányozás (pl. PDCA/PDSA) során alakul ki a valóban hasznosítható tudás. Ami idővel bölcsességé érik, ha minden jól megy 😀 Ezt a bölcsességet használhatjuk aztán döntéseink meghozatalakor. Egyes modellek tovább is viszik ezt a gondolatot és azt mondják, hogy ez a bölcsesség kell a víziók, jövőképek megalkotásához is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*