Fix the system

Érdekes az Élet. Talán szándékosan produkál hasonló eseteket szerte a világban, hogy azok különböző kezelésével rámutasson az egyes kultúrák erősségeire vagy éppen gyengeségeire, fejlesztendő területeire.

Önök talán nem emlékeznek már arra a doktornőre, aki a vércukormérő HI üzenetét rosszul értelmezte, ami elindított egy olyan esemény sorozatot, ami egy ember halálához vezetett. Az esetről itt, a döntésről itt olvashatnak, egy interjú az érintett orvossal itt elérhető. Hogy miért veszek elő egy ilyen régi történetet? Ezért:

(forrás: Mark Graban, Lean Blog)

Az egészségügyhöz, a vércukorszinthez, az eü berendezésekhez nem értek, nem is akarok ebben állást foglalni. Ha jól értettem, az amerikai történetben nem halt meg senki, ami azért jelentős különbség. A magyar bírósági indoklásban azonban szemet szúrt egy mondat. Ez:

A bíró kiemelte: nem vitatja, hogy a rezidensképzésben káosz van, de a doktornőnek lehetősége lett volna segítséget kérni szakorvostól, ha úgy érzete, hogy meghaladja a képességeit az eset. Ezt azonban nem tette.

Lehetősége lett volna. Káosz van, tudjuk, nem is vitatjuk, de azt elvárjuk, hogy a fiatal doktornő minden komolyabb támogatás (mentor, coach) nélkül tájékozódjon és dolgozzon ebben a káoszban. Aminek felszámolásáról nem igazán olvastam a bírói ítéletben. Mert ha már annyira a bűnösöket, a megbüntethető embereket keressük a rendszer kijavítása helyett, akkor a káosznak is van felelőse…

A lényeg persze nem ez, hanem a két kultúra teljesen eltérőnek tűnő problémakezelése. Valószínűleg az sem elhanyagolható, hogy a Med Star Health nem állami intézmény, érdemes átnézni ezen az oldalon található információkat. Én már azon is elgondolkoztam, hogy milyen sokféle ember található a Board of Directors listán…

Ui. a doktornőt első fokon egy év, két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték, és két évre eltiltották foglalkozása gyakorlásától. A fellebbezés eredményéről és a másodfokú ítéletről sajnos nem találtam semmit, hosszas keresés ellenére sem. Ha Önök közül valaki tudja, mi lett a per vége, kérem a kommentekben ossza meg velünk! Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*