A 3D nyomtatás hatásai

3D nyomtatott Már sokszor volt szó a blogon a 3D nyomtatásról. A technológia maga szépen lassan fejlődik, a kis ajándéktárgyaktól mára már eljutottunk az egészségügyi felhasználásig, és egyesek már házak nyomtatásán is gondolkoznak. A végét még nem látjuk, de biztos nem a technológia szab majd határt a fejlődésnek. A kérdés tehát  nem az, mire képes a 3D nyomtatás, hanem az, hogy mi a társadalmi hatása? A következőkben amolyan vitaindítónak néhány gondolat arról, mi történhet:

Az egyik könnyen érthető következmény az, hogy a szükséges tárgyakat a felhasználás helyéhez közel, akár otthonunkban is előállíthatjuk. Ahogy már említettem egyszer, ez komoly hatással lesz a logisztikára, hiszen a tárgyak szállítását és elosztását feleslegessé teszi. Nyilván a mai gyártók mindent megtesznek majd, hogy tulajdonukat őrizzék, ezért biztos eltelik még egy kis (sok? 5-10 év?) idő, amíg pl. az autószerelő, vagy akár mi magunk nyomtatjuk a kocsinkhoz a cserealkatrészt (feltéve, ha lesz még olyan, hogy saját autó :D). Azt nem nagyon hiszem, hogy ez soha nem lesz így, ezért a mai gyártók előbb-utóbb kénytelenek lesznek más üzleti modellt kitalálni a mai helyett. Ez nagyon hasonlóan történhet/történik majd, mint ami a zenei és filmiparral történt/történik. Ők is megpróbáltak ellenállni, de ma már inkább igyekeznek alkalmazkodni. A folyamat másik hatása, hogy nem lesznek például alkatrész készletek és a szállításuk megszűnése miatt némileg kevesebb környezetszennyezésre számíthatunk (közúti,vasúti és tengeri hajózás csökkenése miatt). Az viszont bőven elképzelhető, hogy amíg újdonság lesz, egy rakás felesleges dolgot nyomtatunk majd, ami hulladékként végzi. Ezért remélem, hogy az újrahasznosítás is jól ki lesz találva!

A technológia természetesen hatással lesz a munkahelyekre is, de ahogy minden eddigi új technológiai forradalom, ez is biztos hoz létre új munkaköröket, új munkahelyeket, miközben másokat átalakít, megszüntet. Ez így volt az informatika fejlődése közben is, amelyre szintén rásütötték a bélyeget, miszerint tönkre fogja tenni a világot, és mindenki munkanélküli lesz, helyünket átveszik a robotok. Aztán nem így lett, mert mégsem úgy és olyan gyorsan fejlődnek a dolgok, ahogy azt sokan elképzelték. Valószínűleg a 3D nyomtatással sem lesz másképp!

A technológia és a lehetőség, hogy szinte bármit nyomtathatunk magunknak, átalakíthatja a tervezés és gyártás folyamatát és egészen érdekes együttműködési modelleket hozhat létre. Online, másokkal együtt találhatunk ki új dolgokat, amelyeket aztán valaki valahol, vagy akár mindenki otthon magának kinyomtathat. Együttműködhetünk cégekkel, akik projekteket indítanak majd, és a nyertes tárgyakat, eszközöket kinyomtatja és értékesíti vagy liszenszdíj megfizetésével bárkinek engedélyezi az otthoni nyomtatást.

Az is szinte biztosnak látszik (már ami biztos a mai világban), hogy azok az országok, amelyek erősen a klasszikus termelésre, gyártásra alapozzák a stratégiájukat, nehéz helyzetbe kerülhetnek. Néhány cikkben például Kínát emlegetik és azt a kérdést feszegetik, mit jelent majd a 3D nyomtatás a mai “made in China” világra nézve.

A 3D nyomtatás természetesen egyre többfelé téma és van, aki már meg is találta az egyik előnyét:
Dilbert és a 3D nyomtatás

Nagyon örülnék, ha minél többen osztanák meg velünk véleményüket a kérdéssel kapcsolatban!

(A bejegyzéshez számtalan olyan cikket felhasználtam a netről, amelyeket az “impact of 3D printing” keresés segítségével találtam. Magyar nyelven ezt a cikket ajánlom, a szektor pénzügyi helyzetéről pedig ezt.).

6 thoughts on “A 3D nyomtatás hatásai

  1. A 3d nyomtatás remélem mielőbb forradalmasítja a világot, minden iparágat. Most olvastam Cyrus Field élettörténetében,hogy Morse 1837-ben lett készen a távíróval, és az első atlanti távírókábelt 1857-ben fektették le, 17 óra alatt jutott el Európából az USA-ba az üzenet. Akkoriban az átlag emberek 3-4 havonta kaptak a két földrész között levelet,és amikor az újságban Field testvére azt írta, hogy a bátyja nem bolond, és majd ezután mindenhová egy napon beül eljut minden információ levél küldése nélkül és egy új világ épül,ahol az emberek egymással azonnal kommunikálhatnak, mindenki kiröhögte és elmebetegnek tartotta Fieldéket.
    Azt kívánom a 3d nyomtatás minél gyorsabban terjedjen el, minden iparágban. Ha kérhetném először az egészségügyet forradalmasítsa, nyomtassanak szerveket, sebekre bőrfelületeket, mindenféle gyógyulást segítő egyedi dolgot, akárcsak ez a gipsz a fotón, ki tudja, lehet,hogy egyszer majd DNs szekvenciákat is képes lesz kinyomtatni. Jó lenne, ha minél gyorsabban Star Trek szintre fejlesztenék ezt a technológiát, különösen egyik típusát, hogy az a konyhában /ha még lesz ilyenre szükség/ étel-ital replikátorként működjön.

  2. Én azt szeretném, hogy végre embert is tudjanak nyomtatni. Így a hagyományos bioemberek kihalhatnak végre, és elég lesz annyi 3D embert nyomtatni, amennyire szükség van. Nagyon lean lenne. Pláne, ha – puszta véletlenségből – a 3D ember még okosabb is lenne a bioembernél. 🙂

  3. Most, hogy a 3D nyomtatás éppenhogy megjelent, nem tudhatjuk, milyen hatása lesz a jövőre. Lehet, hogy forradalmasítja az ipart, lehet, hogy hamar kidurran a lufi. A bankkártya nem szorította ki a készpénzt a magas banki költségek miatt, az internetes banki felületek nem tüntették el a sárga csekket, az email nem szorította ki a hagyományos levelezést, különösen a hivatalosat nem. (Bár ki tudja, mi lesz 10, 15, 20 év múlva.) Az autó, az elektromos áram, a mobiltelefon és az Internet viszont valóban jelentős hatással volt és van a mai napig az életünkre. Ma már el sem tudjuk képzelni az életünket gépek nélkül, holott a ludditák a Sátán teremtményeinek tartották a gépesítést, mert elvette a munkájukat.

  4. Nyugatabbra azért a banki átulalásos és beszedéses fizetés meglátásom szerint sokkal elterjedtebb. A sárga csekket nem is értem, mert drágább és macerább. Drágább, mert elő kell állítani és a postának is fizetni kell hogy kezeli a pénzt; ezt ugye a fogyasztó is kifizeti. Macerább, mert el kell vele sétálni a Postára és befizetni, már aki nem átutalással oldja meg. De hát akkor meg minek a csekk, ha úgyis átutaljuk. Kézzelfogható, és az egyszeri ember inkább kézzel fogja, mintsem virtuálisan látja? Talán ezért népszerű még mindig a kézpénz? Vagy csak mert nem lehet követni a mozgását?
    Érdekes kérdések.

  5. Egyébként 3d nyomtatót már 250.000 Ft környékén lehet kapni. Valami hasonló árszínvonal mint 25 éve itthon a mátrixnyomtatók. Véleményem szerint le fog menni az áruk előbb-utóbb. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*