Nyomtatott vadászgép

A cím hatásvadász és ráadásul nem is igaz… ez volt  címe részben annak az Index cikknek is, amiben a hírre rábukkantam. Nem a teljes gépet nyomtatták, csak egyes alkatrészei készültek helyben, 3D nyomtatással. A hír ettől függetlenül szerintem nagyon fontos.

A technikai fejlődésnek nem lehet, nem célszerű az útjába állni. Lassítani lehet, de maga a fejlődés elkerülhetetlen. Ha más nem, a megtakarítható sokmillió font, dollár, euró mindig is jó érv lesz. Az jót tesz a profitmaximalizálásnak. De vajon mi lehet az a “logisztikai szabadság”, amire a nyilatkozó szakember gondolt? Megnéztem az eredeti, hivatkozott cikkeket és ott a megoldás: tulajdonképpen nincs alkatrész logisztika. Annyit, akkor és ott nyomtatnak, amennyire, amikor és ahol szükség van. Alapanyag logisztika természetesen van, ahogy a nyomtatókat is le kell gyártani, le kell szállítani és szervizelni is kell. Ettől függetlenül az eddigi, hagyományos ellátási lánc alapvetően megváltozik, ahogy az eddig ebben a láncban dolgozók egy részének az élete is. A kérdés az, hogy mindebben veszélyt vagy lehetőséget látunk?

A NASA bejelentette, hogy 3D nyomtatókat küld fel (valószínűleg az ISS-re), hogy egyszerűsítse az asztronauták munkáját és jóárasítsa a jövőbeli küldetéseket. A 3D nyomtatás ezzel szerintem kilépett a tudományos fantasztikum világából. Esetleg érdemes lenne beszerezni egy nyomtatót?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*