Kultúrák változ(tat)ása

Karen Wilhelm Lean reflections blogjában felsorolja a változtatás fontos szabályait. A cikket egy utalással kezdi: 1953-ban antropológusok a kultúrával, annak változásával foglalkoztak. Arra jutottak, hogy egy kultúra változása nem azért következik be, mert az érintett csoport elfogadja az újat, hanem mert a csoport egyes tagjai döntenek a változás mellett, saját értékrendjük, céljaik mentén. A kutatók több pontban foglalták össze azt, amit egy kultúra változtatásánál érdemes fejben tartani, ezekből néhány a teljesség és a magas fokú szakmai igényesség nélkül, inkább gondolatébresztőnek:

1. A szakértők sem voltak mindig szakértők. Ezt hajlamosak elfelejteni, amikor a problémás kultúrával találkoznak és rögtön olyan témákról és olyan módon kezdenek beszélni, amit az érintettek nem tudnak követni.

2. A jelenlegi kultúrában megtalálható értékek, hitek, meggyőződések fontosak az embereknek, meghatározott célokat szolgálnak, valamilyen előnyt is hordoznak az egyes emberek számára. Nehezen fogják elhagyni és ez nem a csökönyösség, a butaság, az elmaradottság jele. Meg kell ismerni és meg kell érteni a kultúrát, amit változtatni szeretnénk.

3. A változást mindig az azt átélők, megélők, “elszenvedők” szemével kell nézni. Mit vesztenek ők a folyamat során? Miért és miben segítene nekik az, amit mi ajánlunk?

4. Kerüljük a nagy terveket, az alapvető változásokat ígérő projekteket. Sok vállalatnál már ezer ilyet indítottak, egyikből sem jött ki semmi újdonság, a munkatársak már immúnisak. Úgy gondolják, hogy a mi eszménk is majd jön és csöndben távozik. Túlélik ezt is, mint a többit. Ráadásul a munkatársak nem hiszik, hogy ezek a nagy dolgok majd segítenek az ő hétköznapi problémáikat megoldani. Ha ebben segítünk nekik, hamarabb lesznek partnerek a változásban, mert meglátják benne saját céljaik elérésének lehetőségét.

5. Jelentős változások megingathatják az érintett munkatársak önbizalmát, érzelmi feszültséget kelthetnek. Attól tarthatnak az érintettek, hogy nem rendelkeznek az újhoz leendő kompetenciákkal, elveszthetik munkahelyüket, munkájukat, valami újat kell megtanulni, amiben nem lesznek olyan jók, mint jelenlegi helyükön, és így tovább.

6. Ha az érintett munkatársak úgy érzik, hogy értékrendjük, hitük nem kompatibilis az új rendszerrel, könnyen frusztrálttá válnak. Úgy tűnik majd, hogy nehezen sajátítják el, tanulják meg az újat. Akár ellenállóvá is képezhetik magukat és megpróbálnak majd mindent megtenni, hogy kisiklassák a folyamatot. Minél magasabb a pozíciójuk, minél fontosabb a feladatuk, ezt annál könnyebben tudják megtenni.

Érdekes, hogy amilyen egyszerűek ezek a szabályok, olyan könnyű elfelejteni, megszegni őket (nekem is sikerült már párszor…). Nem lehet elégszer megjelentetni, hivatkozni rájuk, ezért bátorkodtam most én is ezt tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*