Az iskola és a logisztika

Az új oktatási vagy nevelési törvények egyik következménye, hogy a gyerekek többsége bizony ott van még délután négykor is. Én nem tudom megítélni, hogy ez összességében jó vagy rossz, van róla véleményem, de most nem ez a lényeg.  Ami feltűnt kisebbik fiunk iskolájában, az a következő:

A tények: az iskola bejárata 4 darab dupla szárnyas ajtóból áll.  Az épületben két fő lépcsőház van.

A problémák: a dupla ajtókból reggel és délután is csak az egyik van kinyitva, ezért állandó a dugó. Panaszra az a válasz, hogy a portásfülkében nagyon hideg van, ha több ajtót is kinyitnak… A termek illetve az osztályok elosztása miatt (?) a kicsiket mindig a bal oldali lépcsőházon hozzák le délután, a szülők nagy része ott várakozik, a gyerekeket kísérő tanárok pedig hajlamosak a lépcső alján lecövekelni, így a mögöttük érkezők miatt itt is hamar torlódás alakul ki. Nem beszélve a gyerekekről, akik ilyenkor szintén megállnak és szemükkel keresik a szülőket.

Mindent összevetve sajnos megint úgy tűnik, hogy állami, önkormányzati szervezeteknél nagyon sok ügyfélorientáltságra, racionalitásra nem számíthatunk. Talán el kellene olvasniuk ezt a könyvet 😀 Halkan megjegyzem azt is, hogy szerintem sok szülőt nem is zavar ez az egész.

6 thoughts on “Az iskola és a logisztika

 1. És itt egy újabb veszteség. Miért nincsen ez e-könyvben? Az amazon oldalán angol nyelven persze megvehetném, csak ugyan annyiért, mint a papír alapút. Csak én érzem ez furcsának?

 2. Jelezd a kiadónak, hogy érdekelne az e-könyv verzió. Így talán picit növeled az esélyt, hogy megkapd, amit szeretnél.

  Azon meg nem érdemes csodálkozni, hogy az e-könyv néha még drágább is, mint a papír. Az árat a piac határozza meg. Mivel egyre többen szeretnének venni e-könyvet, az egyre értékesebbé válik. Egyébkén valóban sokkal kényelmesebb két kattintással megvenni, és virtuálisan tárolni könyveket.

 3. Nálam nem a kényelem a fő szempont, bár tényleg egyszerűbb a könyveimet így tárolni. És nem hiszem, hogy a nagy népszerűség miatt magasak az árak. Ez egy nagyon jó összeesküvés elmélet. A könyvkereskedő házak magasan tartják az e-könyv árakat, hogy legyen még racionális érvük egyáltalán létezni. Ha felére csökkentenék azokat, akkor minden bolt egyből kiüresedne.

  Nézzük meg gyártás oldalról.
  A papír alapú könyv költsége:
  Az író munkája, a kiadó jogdíja, + alapanyag, nyomtatás, kötés, vágás, csomagolás, szállítás, tárolás + kiskereskedői árrés, plusz ÁFA

  Az e-könyv költsége:
  Az író munkája, a kiadó jogdíja, kiskereskedői árrés, plusz ÁFA

  Webshop a hagyományos könyvek esetében is van, úgyhogy az fajlagosan elég kicsi költség.

  Akkor mégis csak logikus lenne, ha a költségek radikálisan csökkenjenek. A kedvező ár miatt megnőne a kereslet, tehát a profit magasabb lehetne.

  A nyomtatás nem termel értéket, akik e-könyv olvasót használnak. Ha egy átlag 3000 Ft-os könyv 500 Ft-ba kerülne elektronikus formában, akkor több könyv fogyna, magyarán a kiskereskedők is jól járnának
  Innentől kezdve tényleg csak azt tudom elképzelni, hogy a könyváruházak félnek attól a változástól, ami a zenei CD-k esetében már nagyjából lezajlott…

 4. Én imádok olvasni. De nagyon drágák a könyvek (pláne ha annyit vennék, amennyi nekem kellene akár csak 1 hónapra). Így marad a könyvtár. Egészen addig gondolkodtam e-olvasóban, amíg ki nem derült, hogy az e-könyv ugyanolyan drága, mint a papírkönyv, sőt. Szóval nem versenyképes, és gondolom más vásárlók is így vannak ezzel…

  Szerintem is az van, hogy a könyvkiadók ugyanattól a versenytől félnek, mint ami a zeneiparban zajlik. Annyi mázlljuk van azonban a könyveseknek, hogy a könyvek jóval kevesebb embert érdekelnek, mint a zenék, így a könyvkiadók még jó ideig kihúzhatják.

 5. Itt nem fél senki semmitől. Nincs értelme olcsóbban adni, mert összességében nem jönnének ki jobban a forgalmazók.

  Sajnos könyvből nem lehet annyit eladni, mint zenéből. Egy átlagember kb. 1-2 könyvet olvas el évente. Mert nincs ideje többre vagy nem érdekli. Ha csökkented az árat, akkor talán egy kicsivel több könyv fog fogyni, de összességében kevesebb lesz a bevétel.

  Ki lehet indulni a költségből, de akkor nem kerülne ennyibe sem a kóla, sem a gyógyszerek. Egyszerűen annyi az ára a dolgoknak, amennyiért azokat el lehet adni. És ha valamit nem lehet eladni legalább annyiért, mint amennyi az előállítási költsége, akkor megszűnik.

  Tündi: azért nagyon sok e-könyvet be lehet szerezni ingyen. Többek között a Magyar Elektronikus Könyvtárból is le lehet tölteni könyveket. Ha érdekel, beszéljünk majd róla.

 6. Idézet a Lean szótárból:
  “Szükséges, de nem eladható munka. Az értékteremtést támogató folyamatok. Pl. szállítás, anyagmozgatás, dokumentálás. Nem teremtenek értéket, de a jelenlegi feltételek mellett szükségesek.”

  Személyes felhasználás esetén így tekintek a könyvnyomtatásra. Nekem nem a papír és a ragasztó kell, hanem maga a szellemi tartalom. És ez kiküszöbölhető. Akkor miért drágább?

  Tündinek igaza van, ez egy sokkal lassabb folyamat. Mellesleg nem szükségszerűen szűnik meg a nyomdaipar, inkább átalakul. Régen kézzel szedték a betűket, utána megjelent a számítógépes szerkesztés, a következő évtizedekben pedig jöhet a tartalom finomhangolása e-könyv olvasókra. Ez szintén egy olyan lehetőség, amit csak akkor lehet kiaknázni, hogyha az ember képes a változásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*