Áttelepülnek

“A multinacionális cégeknél a nyereség a lényeg, így hiába állapodnak meg a kormánnyal, ha az érdekük úgy diktálja, pillanatok alatt áttelepülnek egy másik országba”

mondja a GKI vezérigazgatója. Remélem, hogy nincs teljes mértékben igaza.

Azt tapasztalom ugyanis, ha nem magyar nyelvű szakirodalmat olvasgatok, hogy a felvázolt hozzáállás már sokfelé nem menő. Van olyan ország, kultúra, ahol elterjedt gondolat az, miszerint a világban kialakult helyzetért legalább 3 szereplő felelős: a kormányok, a vállalatok (különösen a multi- vagy transznacionális vállalatok) és a magánszemélyek. Mindenki a maga szintjén, a saját hatókörében. Nincs miért egymásra mutogatnunk, egymásra várnunk, mert mindenki sáros a maga homokozójában. A kormányok a sokszor rövid távú, személyes érdekekre, pártérdekekre vagy épen a vállaltok lobbijaira alapuló politikájukkal, a vállalatok a nagyon erősen a minél több profitot célként kitűző stratégiájukkal és a magánszemélyek a fogyasztásmániával, a környezet teleszemetelésével, az elkényelmesedéssel és az elbutulással.

A bevezetőben leírt eseményre is mind a 3 szereplőnek lehet ráhatása. Maga a vállalat kialakíthat olyan stratégiát, jövőképet, küldetést, amelyben nem a minél magasabb profit mielőbbi megszerzése a központi elem. Az állam különböző rendeleteken, jogszabályokon és kiszámítható gazdasági környezeten keresztül tehet érte. Az emberek pedig azzal, hogy véleményt formálnak magukban a világ dolgairól és azt több szinten és fórumon képviselik is.

Érdekes, hogy az áttelepülés a magánember szintjén is működő kitérő manőver. Nem tetszik az ország, elmegyünk nyugatra. Ahol persze rajtaütésszerűen kiváló mintapolgárrá válunk, fizetjük az adókat, betartjuk a közlekedési szabályokat, nem nyírunk füvet vasárnap délután, nem rakunk tüzet egy forró nap után este és nem dobálunk el mindenfelé szemetet.  Ja és természetesen aktívan részt vállalunk a közösség életében, szavazunk és ha kell civil szervezetek tagjaként oda is tesszük magunkat. És a munkahelyen szakszervezeti tagok is leszünk 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*