Advocatus diaboli

Az ördög ügyvédje (advocatus diaboli) a katolikus egyházon belüli egyik szerep volt a szentté avatás folyamatában. A szerepet 1587 és 1983 között töltötték be azzal a céllal, hogy az, aki a szerepet betöltötte, összegyűjtse és előterjessze mindazokat az információkat, amelyek az adott jelölt boldoggá illetve szentté avatása ellen szólnak, és megcáfolják a jelöltnek tulajdonított csodatételeket. (forrás: wikipedia). Ez a szerep egy általános vitában is nagyon hasznos, de csak akkor, ha az adott szervezeti kultúra ezt támogatja, elviseli.

Fontos, hogy ez a szerep ne jelentse az általam passzív elégedetlenségnek nevezett dolgot: amikor mindenről kijelentjük, hogy ezért vagy azért hibás, de egyrészt nem járunk utána a miérteknek, másrészt nem vázolunk fel alternatívát, amit aztán újra lehet kritizálni 😀

Állítólag Alfred P. Sloan, a GM elnöke egyszer egy különösen nehéz döntés tárgyalásának végén megkérdezte az igazgatótanácsot, hogy van-e valakinek ellenvetése az általa meghozott döntéssel kapcsolatban. Mivel senki sem jelentkezett, Sloan elküldte őket azzal a feladattal, hogy két héten belül mindenki dolgozza ki a saját ellenvéleményét, kritikáját, mivel ez egy fontos döntés és nem bólogatást hanem nyílt, őszinte vitát akar.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*