X polgártárs

Citizen x poszterNemrég néztem a címben szereplő filmet. Nagyon tanulságos történet. Megtörtént eseményeken alapul, a 80-as, 90-es évek fordulóján játszódik a Szovjetunióban, Rosztovban. Egy sorozatgyilkosról szól és egy nyomozóról, aki elkaphatná a gyilkost, de ez nagyon sokáig nem sikerül. Azért nem, mert az agitptop elvtárs kijelenti, hogy a Szovjetunióban nincsenek sorozatgyilkosok. Ahol pedig nincsenek ilyenek, ott a keresésükre, elfogásukra nem volt módszer, kompetencia, pénz, eszköz, lehetőség. Nem lehetett FBI-kapcsolatokat kiépíteni, mert azzal elismerték volna, hogy a kommunizmus mégsem olyan tökéletes. Mindez csak akkor történhetett meg, amikor beérett a peresztrojka és a glasznoszty. Addig azonban meghalt több, mint 40 fiatal…

Nem kell a politikára gondolni, hogy ismerős legyen a történet és érthető a hasonlat!

Egyébként nagyszerű szereposztás, kiváló alakítások jellemzik a filmet. Külön figyelmükbe ajánlom Fetyiszov ezredes karakterét!

One thought on “X polgártárs

  1. Tényleg jó film. Miután megnéztem angolul láttam meg, hogy a tecsőn fenn van magyarul. Inkább a magyart javaslom a orosz akcentussal beszélő angolok helyett.
    Sutherland valóban jó benne.
    És óhatatlanul vállalati példák jutnak az ember eszébe.
    Én sajnos az első magyar jelenetnél rácuppantam a magyar dolgok keresésére. Valószínűleg az egészet nálunk forgatták. A kedvencem, amikor a BZ-t betolják visszafelé az állomásra, mintha éppen érkezne a vonat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*