A pénz nem boldogít

A címben szereplő mondás bizonyára majdnem olyan régi, mint maga a pénz 😀 Azért csak majdnem, mert biztosan kellett egy kis idő, mire a népek rájöttek, hogy hiába a sok pénz, attól még nem lettek hosszú távon boldogabbak. Olvastam egyébként mostanság ebben a témában, hogy kis kiegészítéssel lehetne élni a mondást illetően: a pénz nem boldogít, de az elköltése bizonyos esetekben igen.

Amiért most megint ehhez a témához nyúltam, az ez a rövid cikk a magyar orvosok reakciójáról a béremelésekre. A motivációs modellekkel, rendszerekkel foglalkozók szerintem megint igazolni látják, hogy a pénz, a fizetés növelése nem okozza automatikusan az elégedett munkatársak számának tartós növekedését. A cikk arra is utal szerintem, hogy a lean hagyományos veszteségei (muda) mellett megbúvó, gyakran elfeledett muri és mura (az ésszerűtlenség, a túlterheltség) is fontos szerepet játszik bizonyos döntéseknél…

Kis hazánk érdekességeire egyébként kiválóan utal a cikk utolsó mondata is (bár annak valóságtartalmát nem tudtam ellenőrizni):

A hálapénz elfogadása egyébként hétfőtől illegális, amennyiben a kórház szabályzata külön nem engedélyezi azt.

6 thoughts on “A pénz nem boldogít

 1. Túlterheltség: pont az elmúlt napokban mesélte egy orvos ismerősöm, hogy hogyan szoktak ledolgozni az ügyeléssel együtt harmincvalahány órát egyben. Első állásként a kórháznak dolgoznak, de szerződésben kell állniuk egy másik céggel is. Így amikor a másik cég nevében dolgoznak, akkor a kórház szempontjából olyan, mintha pihennének. Elég kemény szerintem…

 2. Tulajdonképpen mi a pihenés? Ha kapsz pénzt a munkaidő után végzett tevékenységért, akkor az nem pihenés, ha nem kapsz, akkor pihenés?

  Pihensz-e akkor, ha programozóként munka után még a saját honlapod bütykölöd, ha leanesként este még szakirodalmat olvasol? Pihensz-e akkor, ha munka után még bevásárolsz, ügyet intézel, kertet ásol, főzöl, mosol, takarítasz?

  Mi tehát a pihenés?

  (Most küldöm el harmadszor ezt a kommentet. Valaki nézzen rá a blogmotorra!)

 3. Tündi légy szíves írd meg nekem privát e-mailcímre, hogy hogyan kommentelsz és mit jelent pontosan az, hogy “elnyeli a kommenteket a blogmotor”! Köszi előre is!

  Talán segít a dolgon, ha csatlakozol a gemba.hu közösséghez, mert csatlakozott felhasználóknak nem kell pl. ellenörző kód.

 4. Úgy kommentelek, hogy beírom a mondókámat ide, ahova most is írok :), majd miután beírtam az ellenőrző kódot is, rábökök a “Hozzászólás küldése” gombra… és nem jelenik meg az, amit írtam, tehát elnyeli a blogmotor. Valami műszaki hiba lehet. Volt már olyan, hogy a kódot írtam be rosszul, de akkor kaptam hibaüzenetet, és a mondókám se veszett el, csak újra be kellett írni a kódot. Ebben az esetben viszont a mondókám is elveszett, egy üres ablak jött vissza. 🙁

  Mindenesetre csatlakozok a felhasználókhoz, hátha az segít. Ha nem, akkor jelezni fogom.

 5. Megvannak a kommentjeid, nem vesztek el, csak valamiért spamnek minősítette az ellenőrzés, én meg ritkán nézem a spamtárolót. Szerintem a csatlakozással megoldódnak a problémák 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*