A cég lehetőségei

Érdekes dolgokat produkál az Élet: a minap éppen azon gondolkodtam, hogy nem óriási baklövés-e az, ahogy sok lean tanácsadó és szakember megközelíti a problémákat. Arra gondolok, hogy inkább folyamatokkal foglalkozunk, az azokban fellelhető veszteségek megtalálásával és megszüntetésével, a húzóelvvel, a kitaktoltsággal, hatékonysággal és mindenféle szépséggel. Elmondjuk ugyan, hogy ember a középpontban, hogy respect for people, de mégis én azt tapasztalom, hogy beszélhetünk erről bármennyit, a hétköznapokban mégis egyszerű iparosként dolgozik a lean szakik többsége. Találtam egy bizonyíték féleséget arra, hogy ez talán nem véletlen. Mondom, hogy az Élet produkál érdekes dolgokat, mert a Tudatos Vezetés blogon pont a fenti elmélkedés után akadtam rá erre:

“Kicsit másképp nézve a számokat, a kutatásba bevont 171 magyarországi nagyvállalat vezérigazgatójának majdnem ötöde nem érzi az ügyfelet olyan tényezőnek, ami hatást gyakorolna a vállalatra, és több mint egyharmada(!) még mindig úgy gondolkodik, hogy a munkatársak nem nagyon számítanak. Ezek a vezetők vajon a tárgyi eszközökben, a folyamatokban, a rendelkezésre álló finanszírozásban, saját magukban, vagy a szabályozási környezetben (a zavarosban) látják a cég lehetőségeit? Esetleg ez ugyanaz a 30%, akik három éven belül sem bizakodóak? Nem tudjuk, ehhez mélyebben kellene beletekinteni az adatokba.” (forrás)

Tehát, ha jól értelmezem a dolgokat, akkor nem meglepő, hogy a tanácsadók mivel foglalkoznak inkább: azzal, amivel az ügyfelek megbízzák őket. Költségcsökkentés, folyamatok optimalizálása, veszteségcsökkentés. Így már érthető, hogy kevés idő és energia jut a szervezetfejlesztésre, a termékportfólió kezelésére, az ügyfélkapcsolatok javítására, a szolgáltatásminőség fejlesztésére, a munkatársakkal való foglalkozásra, kompetenciamenedzsmentre, a motivációs rendszerekre, ergonómiára, és így tovább. Így aztán azok a dolgok, amelyekkel foglalkozunk, és amelyekre azt mondjuk, hogy ezek a cég lehetőségei, végső soron pont a cég lehetőségeit korlátozhatják…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*