Osztályharc

Érdekes dolgokat művel az Élet: néhány nappal azután, hogy elolvastam az Elemi lean c. könyvet, ráakadtam az Indexen erre a cikkre. Amiben sajnálatomra sok olyan megállapítást olvashattam, amivel gyakorló szülőként feleségemmel mi is találkozunk szinte minden héten. Nem teljes körűen, de néhány ilyen gondolat:

“..végtelenül idegőrlő lehet az érintett szülők számára, akiknek cseppet sem megnyugtató az, hogy a gyereket majd valahova bepasszírozzák, ‘oszt eszik, nem eszik, nem kapnak mást.”

Igen, a szülők majd rosszul érzik magukat, de ki törődik a gyerekekkel? Meglepődtem, hogy egy, a gyerekekkel foglalkozó rovatban ez a kérdés miért nem alapvető.

“…az irány eléggé szembement a Nyugat-Európában megszokottakkal, ahol inkább az jellemző, hogy korábban kezdik az iskolát, mint nálunk…Ahol korai (5-6 éves korra esik) az iskolakezdés, ott nem a mi teljesítményorientált iskoláinkhoz hasonló rendszerben, hanem az óvoda és az iskola közötti átmenetet képezve szoktatják hozzá a gyerekeket a nagyobb követelményekhez és a teljesítéshez, az első vagy első két osztályban a gyerekek terhelése a nálunk megszokottnál jóval kisebb, és lassan, fokozatosan emelkedik.”

Ez az alapvető különbség az említett könyvből is szépen kiolvasható.

“…Számtalan motiválatlan és rossz pedagógus, a tárgyi és anyagi feltételek hiánya, a túlságosan autokratikus és teljesítményelvű rendszer, amely nem képes kezelni az egyéni sajátosságokat.”

Ehhez nem kell kommentár… hacsak annyi nem, hogy ha ebben nem lesz gyorsan változás, akkor ne is csodálkozzunk, ha csak feldolgozó/összeszerelő ipart tudunk idetelepíteni. Az ilyen “megmondom mit, mennyit és hogyan kell csinálnod” típusú nemzeti kultúrák nem nagyon nevelnek önállóan gondolkodó embereket.

És a trükközők a cikk végén…. ami annyira nagyon magyar, hogy már majdnem hungaricum. Van egy esemény, ami kiválóan kontrollálható, szankcionálható, de nem foglalkozunk vele. Mert igazából az konfrontációt jelentene, és azt mi kerüljük erősen…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*