Kajakra így van!

Ismét egy olvasói írás, Zooey küldte nekünk:

Nemrég volt Duiburgban a kajak-kenu világkupa. Azt olvasom, hogy a Kovács-Janics páros  futamgyőztesként, legjobb idővel kvalifikálta – volna magát. Ám a futam után jött a mérlegelés és a hajójuk 12 dkg-val könnyebb volt a minimumnál. Kizárták őket. A szövetségi kapitány szerint “sajnos még olyan rutinos versenyzők is hibázhatnak, mint Natasa és Kati.”

Ez valahogy több sebből vérzik. Ezek szerint a profi versenyzőnek a dolga és felelőssége, hogy leellenőrizni a hajója tömegét? Most komolyan, ez egy életszerű kép, hogy a stégen mindenki fogja a rugós erőérőt mielőtt beszáll és mér egyet? A profi versenyzőknek nem kellene biztosítani a felkészülési lehetőséget, az eszközöket és versenyzéshez minden szükséges feltételt? Pláne, ha egy nemzeti kincsről van szó. Tovább megyek, ennek a megszervezése nem a szövetségi kapitány dolga, vagy legalábbis nem ő a felelős azért, hogy rendben menjenek a dolgok?

Következő probléma, hogy a hazai válogatón nem tűnt fel ez a különbség? Gyanítom ugyanazzal a hajóval versenyeztek mind a két helyen. Elképzelhető, hogy itthon legyintettek, vagy fel sem tűnt, ott meg alkalmazták a szabályokat. Németországban van a verseny, a legnagyobb riválisok és még precízek is.

Utolsó észrevételem, hogy miért a futam után ellenőrzik a tömegeket? Előtte még szólhatnának, hogy dobjatok be két Snickerst, és akkor könnyen elbánhattok az egész mezőnnyel! Egy kétszeres olimpiai bajnok egységről van szó, rutinos vén rókák! Pont ők csúsznak el egy banánhéjon. És pont ők a hibásak, nem a “folyamat”?

 

Na jó, utolsó utáni: ha szabvány a minimális tömeg, akkor miért gyártják könnyebbre a hajókat?

 

Ennyi lett volna a panaszkodásom. Kajakosként érzékenyen érint a téma.

Érdekes és jogos vélemény! A győri kézilabda és foci történések után mondta valaki, hogy a BL-hez nem csak BL-szintű játékosok kellenek, hanem BL-szintű edző, szertáros, gyúró és szakács is.

Ha a magyar sport a magyar közállapotokat tükrözi, akkor nincs min csodálkoznunk…

One thought on “Kajakra így van!

  1. 18 éves koromig (kevés sikerrel ugyan) versenyszerűen kajakoztam. És sajnos pont ez volt a dolog: a felszerelés a versenyző felelőssége volt. És igen, töltöttünk a palackokat vízzel és sóderrel, aztán mérlegeltünk párat a rajt előtt.

    Úgy látszik, ez megy a felnőttek között is. Gondolom, azért, mert a kajak-kenuban világszerte nincsen pénz – így mindenki úgy oldja meg a dolgokat, ahogy csak tudja.

    A szabványnál könnyebb hajókat pedig két okból gyártanak:
    1. a maratoni versenyekre kisebb súly a szabvány (mert futni is kell hajóval a kézben)
    2. a hajókból ki-be raknak cuccokat (ülés, lábtámasz, gurtni, csavarok, kormány) – és ezért tud ugyanannak a hajónak több különböző súlya is lehet: egyszer ennyi, másszor annyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*