Elveszi

“Az 5S elveszi azt a lehetőséget, hogy kreatívan reagáljunk a napi sok és sokféle problémára” mondta egy termelésben dolgozó munkatárs. Aki jól ismeri az 5S lelkivilágát és látott már karón varjút, az szerintem a mondatból megérti, mi történhetett.

A történet jól példázza, hogyan lehet ezt a fránya 5S dolgot abszolút rosszul kommunikálni, előkészíteni és végrehajtani. Hogyan lehet teljesen félreérteni a legegyszerűbb(nek tűnő) eszközöket. Hogyan lehet elfelejteni, hogy a lean egyes eszközei, módszerei kapcsolatban állnak egymással és csak ebben a kapcsolatban fejtik ki hatásukat.

Az 5S például a fent leírt esetben legalább az “5 miért” eszközzel kerül kapcsolatba. Ha a munkatárs úgy érzi, hogy szükséges szerszámai, eszközei egy részét egyszerűen kidobták az 5S során, akkor az jut eszembe, hogy egyetlen egyszer sem tettek fel  miért-kérdést, például hogy “miért van itt ez a szerszám?” vagy “miért pont ennyi van itt? vagy “miért pont itt van?”. Ha ezt megtették volna, akkor ezekkel a kérdésekkel rávilágíthattak volna arra a “sok és sokféle problémára”, ami miatt például 4 csavarhúzó van a fiókban…

3 thoughts on “Elveszi

  1. Részben egyetértek, részben pedig nem.
    Valóban az 5S-t is körültekintően kell kezelni, mert nagyon könnyű a rossz kommunikációval ellenállás gerjeszteni, de hiszem, hogy megfelelő bevezetéssel az egyik leghatékonyabb módszere lehet a bevonásra.
    Amivel nem értek egyet az a hozzászólás második része. A kollégák mindent meg tudnak magyarázni, pl. azt is, hogy miért kell neki négy ugyanolyan csavarhúzó. Oda kell figyelni, hogy mit fogadunk el/be mint magyarázat és mit vetünk el. Mindent összevetve, az 5S egyszerűnek tűnik, de a normális bevezetéshez nagy odafigyelés és némi tapasztalat kell.

  2. tigair: A magyarázatok megítéléséhez nagyon pontos ember-, hely- és folyamatismeret kell. Ez sajnos hiányzik sok olyan “szakembernél” vagy vezetőnél, aki 5S-el foglalkozik.

    zooey: igazad van, köszi a helyesbítést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*