A csúf igazság

Usain Bolt, jamaicai rövidtávfutó világrekord eredményei 200 méteren:

2004 – 19,93 sec

2008 – 19,30 sec

2009 – 19,19 sec

(forrás)

Ez a manusz látszólag nem nyugodott bele, ha egyszer már elért valamit. 2011-ben például világbajnok lett 200 méteren, 19,40-es eredménnyel. Úgy néz ki, hogy fejlődni szeretne, de legalábbis mindent megtenni azért, hogy szinten tartsa magát.

Ahogy Stacey Barr is írja, ez a hozzáállás nagyon fontos, ha az ember mérőszámokkal üzemeltet egy rendszert. Ha valami “zöld”, azaz elértük a kitűzött célt, akkor nem belenyugodni kell, hogy mekkora királyok vagyunk, fenn vagyunk a csúcson, lenézünk mindenkire, hanem azon gondolkozni, hogy innen akkor merre tovább? Például ha valamit már kiváló (=ügyfél által elvárt) minőségben tudunk (az ügyfél által elvárt) határidőre szolgáltatni, akkor például ideje elgondolkozni azon, hogy ugyan milyen hatékonysággal érjük el mindezt? A minőségen és a határidőn nem kell javítani, ha nincs ilyen ügyféligény, de a hatékonyság javításával esetleg olyan “tartalékokat” építünk ki a szervezetben, amelyek egy esetleg szigorodó ügyféligényt is képesek lesznek kielégíteni vagy akár egy újabb sikeres termék bevezetéséhez is felhasználhatóak.

A hangsúly a folyamatos fejlesztésen és fejlődésen van! Ha az Önök mérőszámai ezt nem segítik, akkor nyugodtan keressenek másikat. Mérőszámból, úgy értem. Mert ha nem teszik, lehet, hogy előbb vagy utóbb munkahelyből kell másikat keresni…

One thought on “A csúf igazság

  1. Azért azokban a 19 körüli időkben több van mint fejlődés utáni igény. Nekem ez jut eszembe U.Bolt példájáról.
    http://www.youtube.com/watch?v=FMunV1Y4X2o

    És egy idézet Ayrton Senna-tól: “And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.”

    Az élsporthoz való hozzá állás és a verseny szellem átültetése akármilyen szolgáltatásba meglátásom szerint szinte lehetetlen! És itt vissza kanyarodnék Senna idézetéhez: biztos lehetetlen?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*