A hiba és a kudarc

Amíg nem futottam bele Seth Godin egy jó bejegyzésébe, nem is gondolkodtam el a “hiba” (mistake) és a “kudarc” (failure) különbségén. Aztán amikor belegondoltam és elolvastam pár másik cikket erről, akkor tudatosult bennem, hogy a két szó között mekkora az eltérés!

Mert ha jól végiggondoljuk, akkor hibát véteni kell, a kudarcot viszont megtapasztalni, átélni. Kudarc történhet egyetlen hiba elkövetésével, vagy -és talán ez a gyakoribb- egy hiba ismétlésével, vagy hibák sorozata után is. A kudarc rossz, azért mert az egy érzés. Van más különbség is: a hibát ki lehet javítani, a kudarcot -illetve az érzést- nem. Az ott van, bizonyos kudarcaink ráadásul elkísérnek minket hosszú ideig (mint pl. a ’86-os szovjet-magyar 6:0 focimeccs, érdemes a hibákat számolgatni, amelyek a kudarchoz vezettek…).

És hogy mi a tanulság? Talán az, hogy ha a hibákat felismerjük, elemezzük, tanulunk belőlük, akkor jó eséllyel lehet bizonyos kudarcokat elkerülni. Minél gyorsabbak vagyunk, annál több az esélyünk! Azon is érdemes elmélkedni egy keveset, hogy a sikerek általában hibák és kudarcok közepette, azok segítségével történnek. Van egy mondás Edisontól eredeztetik, miszerint:

Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.

(I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*