Erőforrások, korlátok

Az MLBKT ebben az évben is megrendezi szokásos, éves konferenciáját. Aktuális téma: Hatékony logisztika erőforrás-korlátos környezetben.

Ezen annyira fellelkesültem, hogy azonnal felfrissítettem tudásomat az erőforrások témakörében (amiben sokat segített az internet). Kategóriáit tekintve természeti erőforrásaink a következőkre oszthatóak:

Fogyó erőforrások, mint kihalt őshüllők és elpusztult növényzet átalakult maradványai, ércek, sugárzó anyagok, miegymás. Ezeket általában nagyon szeretjük. Azt utáljuk, hogy elfogynak. Nyavalyás őshüllők… A sugárzó ércekkel is van némi probléma…

Megújuló erőforrások is léteznek, ezeket most kezdjük megkedvelni, mert fogyóban van a többi és jár hozzájuk némi állami támogatás is. Napsütés, szél, geotermál, biomassza tartozik ide. Mivel épp tegnap kezdtük nagyon szeretni ezeket az erőforrásokat, még nem nagyon vagyunk jók  a hatékony felhasználásukban, de ami késik, nem múlik 😀

Emellett ott az a fránya társadalmi erőforrás kategória, olyan témakörökkel, mint pl. a munkaerő minősége és mennyisége, az infrastruktúra, a politikai stabilitás, jogrendszer és belső hagyományok. Érdekes, hogy megint az jutott eszembe, hogy az ember áll a középpontban! Erőforrásainkkal akkor tudunk jól gazdálkodni, ha a munkaerő minősége megfelelő. Vannak ugyan külső, akár korlátozónak is tűnő tényezők, de nagyon sok függ attól, milyen emberek állnak a másik oldalon, milyen a hozzáállásuk, a gondolkodásuk.

A fentiek tükrében a konferencia minden bizonnyal nagyon érdekes lesz! Lean szekció is indul, ami azért jó, mert ez a gondolkodásmód sokat segíthet abban, hogy a meglevő (részben fogyó) erőforrásokból kihozzuk a legtöbbet és megfelelően gazdálkodjunk a megújulókkal.

Van a témához egy kiváló lista, az un. Dasgupta-féle kilenc innovációs mechanizmus, tele olyasmivel, amivel a lean is foglalkozik. Ezek szerint az erőforrások esetében a következők lehetnek segítségünkre:

 1. Innovációk, melyek az erőforrások felhasználásának technológiájára összpontosulnak.
 2. Új anyagok kifejlesztése.
 3. Technikai fejlesztések, melyek növelik a kitermelési folyamatok termelékenységét.
 4. Új lelőhelyek felfedezésének költségeit csökkentő felfedezések.
 5. Olyan technológiai fejlesztések, amelyek növelik az erőforrások felhasználásának hatékonyságát.
 6. Olyan innovációk, amelyek az alacsony koncentrációjú lelőhelyek gazdaságosabb kitermelését teszik lehetővé.
 7. Alacsony költségű újrafelhasználási technikák, melyek segítségével növelhető az erőforráskészletek felhasználásának hatékonysága.
 8. Az eltűnő, jó adottságú, koncentrált energia- és nyersanyagtartalmú lelőhelyek kimerülése után sűrűbben előforduló, de kevésbé jó minőségű lelőhelyek feltárása és kiaknázása.
 9. A kitermelt erőforrások helyettesítése állandó feldolgozóipari tőkével
  (Bora Gy. 2001).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*