Az igazi veszteség

A pénteki NLVK konferencia nagyon jó volt! A veszteségvadászatról, mint lean eszközről tartott előadásomat sem fütyülték ki, sőt: már aznap délutánra lett két új jelentkező cég, akik szeretnék a Klub ezen szolgáltatását igénybe venni!

Az igazi probléma

Amit lényegesnek tartok, az két esemény. Az egyik az előadásom közben történt. Megkértem azokat, akik ott voltak a tavalyi veszteségvadászaton a Drehernél, hogy jelentkezzenek. Majd kértem, hogy csak azok hagyják fent a kezüket, akik azóta alkalmazzák ezt a módszert saját folyamataik esetében. Talán ha 3 kéz maradt a levegőben a legalább húszból… A Bosch nem sokkal előttem elhangzott value stream mapping prezije alatt az előadó elmondta, hogy a lean eszközök alkalmazásához nem kell Harvard diploma, nem kell igazából semmi különös. El kell dönteni és kitartóan menni kell az úton. A veszteségvadászat főleg rém egyszerű. Alapképzésen és némi (célszerű) dokumentáción kívül csak kényelmes cipő és megfelelő ruházat javasolt. És mégis milyen sokan döntenek úgy, hogy ezzel az egyszerű eszközzel sem élnek… biztosan van rá 10 jó indokuk.

A másik esemény az egyik szünetben történt, az előadásom után. Két külföldi résztvevővel beszélgettem, és az egyikük azt mondta, az előadásom a veszteségvadászatról és a shopfloor managementről sok elméletet tartalmazott. So what? jutott eszembe. Már ez is probléma? Ilyen jól állunk használható elméletekkel? Ilyen jól állunk a régi elméletek megvalósításával? Akkor miért idézünk még mindig régen elporladt görög filozófusoktól, már elhunyt gondolkodóktól? Csak nem azért, mert még mindig ugyanazok a problémáink? Mert ahelyett, hogy megfogadnánk ezeket az elméleteket, gondolatokat, nekiállunk kritizálni, hogy csak elméletek!

Ez is egy veszteség szerintem. Amikor már egyszerű dolgokkal sem foglalkozunk, de kiválóan tudjuk azokat véleményezni. Amikor elmegyünk egy rendezvényre, tanulunk valami újat, de aztán egyszer sem használjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*