LSD-Mozaik

Ígértem, hogy lesz valamiféle összefoglaló az első Lean Service Day-ről. A LeanCenter oldalon biztosan fent lesznek az előadások, videók, képek, én ezért csak pár benyomást szeretnék Önökkel megosztani.

Az első szekció az egészségügyi volt, én személy szerint ezért mentem. Kicsit elgondolkoztatott, hogy szinte minden előadó említette az autógyártást, de elsősorban a különbségeket hangsúlyozták. Én jobban szeretném, ha a hasonlóságokról lenne szó…

Az egészségügyben nincs pénz külön motivációra, ezért az ötletelő rendszerek nem (sem) pénzdíjasok. A pénzhiány persze elszomorító, de akár előny is lehet: talán kitalálunk végre más motivációs megoldásokat is.

Nincs meg a lean profi elterjesztésére a humán erőforrás“, mondta rejtélyesen az egyik előadó. Azóta is gondolkozom, hogy mennyiségi vagy minőségi a problémája…

Arról más sokat hallottam, hogy a fiatalok külföldre távoznak, de elhangzott egy meglepő kijelentés is: “nemrég több munkatársunk is a magánszektorba váltott”. Nocsak! Lehet, hogy nem is a svéd kórházak jelentik a problémát?

Az egyik előadó feltette a kérdést, hogy “kit érdekel, hogyan működik egy kórház?“, arra utalva, hogy igazából senkit. Pedig ez komoly tévedés. Mivel előbb vagy utóbb mindenki ügyfél lesz, szerintem sok embert érdekelne. Persze nem egy újabb kórházsorozat kellene, hanem nyilvános mérőszámok, átláthatóság, összehasonlíthatóság, őszinteség, kommunikáció. Elsőre már ez is elég lenne:D

Az utolsó előadó arra a kérdésre, hogy ha ilyen kevés a fizetés, miért dolgozik még a kórházban azt válaszolta, hogy ő arra esküdött fel, hogy segít az embereken. Ez pedig alapvetően nem pénzkérdés. Ez nagyon tetszett, mert a világot nem a “bejárok a pénzért” emberek, hanem a hivatástudattal rendelkezők viszik előbbre!

Ebéd után Egyed Ildikó kért elnézést, mert szerinte “kakukktojás” az előadása, pedig szerintem a többi volt az 😀 Ő pont arról beszélt, ami a leanben (is) a legfontosabb: az emberről, a jó kedvvel végezhető munkáról, a flow-ról, a boldogságról. Amelyekhez a lean az eszköz!

Délután a szolgáltatások szekció volt, itt több előadót is láttam már máshol, ezért ez a rész nem érdekelt annyira. Volt azonban két dolog, amire felkaptam a fejem. Az egyik előadó ezt találta mondani: “én is vezető vagyok, és képes vagyok bárhonnan kirángatni a beosztottaimat“. Ejha, gondoltam, lean konferencián vagyunk és ez a respect for people? A másik ez a mondat volt: “a lean vezető a vezérigazgatónak jelent.” Egész délelőtt sokat siránkoztunk az egészségügy merev, tekintélyalapú rendszerein, mintha a versenyszférában már régen nem így lenne, aztán tessék, rögtön itt a példa… A “jelent” nem kifejezetten egyenrangú feleket feltételez.

Amúgy jó volt a konferencia, ráadásul a szervezőknek egy mentálisan instabil pillanatban az a döntésük született, hogy velem is készítenek videós riportot 😀 Meglátjuk, felkerül-e a hivatalos összefoglalóba…

One thought on “LSD-Mozaik

  1. Felkerült a honlapra a Veled készített interjú. Jó lett :)Ja és köszönöm! Várom a további eü. bejegyzéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*