A nyúl és a csatornák

Egy nagyon jó cikk Csermely Péter blogjából, ajánlom kötelező olvasmányként! Kedvenc idézeteim:

“Az egycsatornás gondolkodás sajnos a rendszerszemlélet hiányával, a hosszú távú gondolkodás hiányával, az együttműködésre való képtelenséggel is összefügg.Mindehhez ugyanis több szempontot kell egymással párhuzamosan figyelembe venni, ami hmmm… az egy csatornán gondolkodó embereknek nem kifejezetten a sajátja.”

Régi félelmem, hogy ha nem változik alapvetően az emberek gondolkodásmódja, a világhoz való hozzáállása Magyarországon, akkor nem lesz hosszú élete a leanhez hasonló rendszereknek. Érdekes viszont az is, hogy a lean sokat segíthet a gondolkodásmód megváltozásában…

“…rehabilitálni szeretném az egycsatornásakat. Igen sok előadásomban emlegetem a nyulat. A nyúl vagy ül és hegyezi a fülét, vagy fut. Mi igen sokszor nem hagyunk időt arra, hogy leüljünk és hegyezzük a fülünket akár a futás előtt, akár a futás után. Ez pontosan az egycsatornás viselkedés azon túlsúlya, ami ellen a jelenlegi bejegyzés íródott.) Ugyanakkor a nyúl arról is megismerszik, hogy fut. Sőt. Arról ismerszik meg igazán. Azaz, amikor végre futni kezdünk, akkor ne tépelődjünk, ne meditáljunk, hanem az Isten szerelmére, fussunk végre! Legyünk tehát néha egycsatornásak! De utána üljünk le, és nézzük meg, hogy hova jutottunk.”

Ez ám a PDCA! Ülünk és gondolkozunk, figyelünk, tervezgetünk. Aztán amikor meglátjuk a problémát usgyi a megoldás felé! Ha úgy néz ki, hogy ott vagyunk, megint leülünk egy kicsit, és megszakértjük hogy tényleg így van-e.

Még valami érdekes: a Nyúl éve van!

One thought on “A nyúl és a csatornák

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*