Játék és tanulás, avagy gépkorszak 2.

Egy szerintem kiváló prezit szeretnék a figyelmükbe ajánlani! Angolul van, nem rövid, de nagyon megéri végignézni!

Valahol az anyagban szerepel a but in education we have taken fun out of learning mondat. Ez sajnos nem csak az oktatásra vonatkozik, hanem a munkára is. Volt már úgy, hogy elmondtam, szerintem a munka jelentsen örömet, érezzük jól magunkat közben. Akiknek mondtam, azok közül sokan értetlenkedtek, hogy azt meg ugyan minek? A munka a megélhetésért van, azért dolgozunk, hogy pénzt keressünk, mondták. Aha, persze. De ez miért zárja ki, hogy jó kedvvel végezzük?

A másik, ami nagyon tetszett, az a rövid felsorolás a gyerekekről és arról, ahogy tanulnak:

they give it a try, azaz megpróbálják, mert kíváncsiak, mert ők is szeretnék tudni, amit mások is tudnak.

they push et boundaries, azaz a határokat feszegetik, mert kíváncsiak, mennyit tudnak, milyen messze mehetnek el és ott mi történik.

they try over and over and over, azaz addig gyakorolják, amíg meg nem tanulták, mert kitartóak, mert ott van előttük a cél: egy új tudás birtokosai lehetnek.

Jó kis felsorolás, érdemes lenne elgondolkozni, hogy munkánk közben, immár felnőttként melyikről mondhatjuk el, hogy még mindig jellemző ránk …

Azt, hogy a játszva tanulás mennyire hatásos és hatékony, könnyen bizonyítható: már számtalan ilyen lean tréning elérhető a piacon és ezek általában jobbak, mintha az előadó ledarálna x darab fóliát. De ha így van, akkor munka közben miért nem használjuk a módszert? Például miközben új folyamatot alakítunk ki.

A végén én is csak ezt tudom üzenni:

Let’s put play and fun back in work!

Mielőtt tényleg beköszönt a gépkorszak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*